Luc De Raedemaeker & Yannick de Cocqueau
KEREL Kaishaku
Ons Wekelijks Bier
Iemand heeft ons verteld dat we deze maand 'droog' zouden moeten blijven en volgende maand zitten we dan met een rondje 'mineraal' water ... ja santé. We lappen het stevig aan onze laars en gaan vandaag voor een stevige 'double digit'.

Een Belgische ale gebrouwen met Japanse saké gist waarmee we een beetje ons hoofd verliezen maar die echt wel smaakt. De KEREL Kaishaku van brouwerij VBDCK is veruit hun strafste werk en groeide zelfs uit tot een van hun populairste bieren. Dat het bier tijdens de laatste editie van de Brussels Beer Challenge hoog eindigde en met zilver ging lopen, kwam dan ook niet helemaal als een verrassing.

Kaishaku is de stap in de rituele zelfmoord seppuku waarbij de kop wordt afgehakt … men weze gewaarschuwd. Nu ja, de rol van de kaishakunin was vooral om zowel de persoon die seppuku pleegde als de toeschouwers de pijnlijke langzame dood van het opensnijden van de buik te besparen. Het is dus eerder een ‘goede’ daad en het gebruik van een kaishakunin was dan ook alleen voorbehouden aan hen die seppuku pleegden uit eergevoel. Kaishaku was m.a.w. de ‘korte pijn’ en gelukkig voor ons heeft dit bier niets met pijn te maken en kunnen we er langzaam van genieten.

Bier: KEREL Kaishaku

  • Brouwerij: Brouwerij VBDCK (BE)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 15,0%
  • Kleur: Mistig, goudgeel met een bescheiden witte schuimkraag.
  • Geur/aroma’s: Moutige en fruitige (citrus) tonen met een zweem van alcohol.
  • Smaak: Vol en complex, verwarmend mondgevoel, zoete moutaanzet gevolgd door fruitige tonen, lange afdronk met een alcohol opstoot.
  • Foodpairing: Fugu (kogelvis) voor de durvers. Voor de anderen past dit bier uitstekend bij oudere kazen.