Luc De Raedemaeker
Kiekeboe of beter Kiekebier
Grappige biernamen
Al meer dan 35 jaar entertaint Merho jong en oud met zijn strips die bekend staan om hun woordgrappen en scherpe humor. Zijn dikke dame die in elk album opduikt en de spitsvondige namen van zijn nevenpersonages zijn de running gags van de reeks. In de recentste strip 'Onvervalst vals' hebben de hoofdpersonen namen van bekende bieren/brouwerijen. Wat de brouwers hier van vinden is niet geweten.

De kinky stoeipoezen van dienst (voor één keer is Fanny Kiekeboe er niet bij) zijn ‘Stella De Konnick’ en ‘Blanche’, een blonde met lef’. De obligate slechterik gaat door het leven als ‘Omer Van Den Duvel’. De gebruikelijke loser kreeg ‘Carolus De Goede’ als doopnaam mee. Vooral de woordspelling ‘Omer Van De Duvel’ is opmerkelijk. Duvel en Omer spelen in dezelfde biercategorie en zijn stevige concurrenten van elkaar… zelfs op literair vlak, vraag maar aan Aspe.

We geven nog even de korte inhoud van het album mee voor de liefhebbers: ‘Mon en Lisa’ het meesterwerk van Gustav Klunz, tevens een van de duurste schilderijen ter wereld, wordt op spectaculaire wijze gestolen. De dief laat het werk door een meestervervalser overschilderen om het op die manier discreter te kunnen exporteren naar zijn buitenlandse klant. Zowel Marcel Kiekeboe als zijn baas Firmin Van de Kasseien raken erbij betrokken. Want de moeder van de een en de vrouw van de ander tonen belangstelling voor het doek. Maar ook de vriendin van de dief, een type dat permanent in geldnood verkeert, is meer dan geïnteresseerd. En daarom gaat Marcel plots een cursus inbreken volgen bij oude bekende Balthazar…

Foto’s © Luc De Raedemaeker & Standaard Uitgeverij