Luc De Raedemaeker
KOLLUSION
Tussen 1947 en 1989 ging de wereld gebukt onder de Koude Oorlog. De VS en de Sovjetunie bedreigden elkaar met kernwapens en sleurden mekaar mee in een peperdure wapenwedloop. Eén lucifer was voldoende om de halve wereldbol in de fik te steken. Ook ons land bleef daardoor niet onberoerd. Er liggen nog steeds Amerikaanse kernwapens op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Een ander overblijfsel uit deze kille tijd is de Commandobunker Kemmel, een coördinatiebunker voor de West-Europese luchtverdediging (een bezoek meer dan waard). Het wordt echter helemaal leuk als Brouwerij Maenhout in samenwerking met Boom Island uit US een' kollusion' bier brouwt. Collusion betekent zoveel als heimelijke verstandhouding. Persoonlijk maken we de link met 'collision' hetgeen botsing betekent en eigen was aan de Koude Oorlog.

Het bier heeft bovendien een flinke link met Rusland, het is namelijk een Russian Imperial Stout. “Een Belg die in het geheim samenwerkt met een Amerikaan, en beïnvloed is door de Russen”, is het laconieke commentaar van de brouwerij.

  • Brouwerij: Brouwerij Maenhout (BE) & Boom Island (USA)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 11,0%
  • Kleur: Donker als de ziel van Jozef Stalin met een beige schuimkraag.
  • Geur/aroma’s: Explosief als het karakter van Nikita Chroesjtsjov met hinten van koffie, karamel, chocolade en hop.
  • Smaak: Rijk als de retoriek van Ronald Reagan, vol als de boezems van de maitresses van JFK en wederom hinten van koffie en chocolade en een evenwichtige bittere afdronk.
  • Food pairing: Chocolade brownies, Creme Malakov, Cassata siberienne.

Het bier won een zilveren medaille op de recentste editie van de Brussels Beer Challenge en ook wij vielen voor dit bier als een … (Oost)blok.