KRUIDNOTEN

Met kerstbier

Kruidnoten of pepernoten, beide worden vaak door mekaar gebruikt en men bedoelt er hetzelfde mee. Pepernoten zouden echter een sterkere anijssmaak hebben terwijl kruidnoten vooral de typische ‘speculaaskruiden’ bevatten. Nu, beide zijn in ieder geval bedoelt als ‘strooigoed’ voor onze goede Sint. Volgens de legende zou die ‘strooitraditie’ van de heilige man komen van de dag dat hij drie meisjes, die hun bruidsschat niet konden betalen, uit de prostitutie redde door een handvol geld naar hen te ‘strooien’ …

Vandaag strooit de Sint niet meer met geld maar met snoepgoed waaronder steevast pepernoten of kruidnoten vermengd zitten. Ze zijn echter zo lekker dat ook de gulle Kerstman er graag mee strooit en ze dus te vinden zijn in de hele periode in aanloop naar Sinterklaas en Kerst. Ook in de Scandinavische landen zijn ze erg populair en worden daar volop gebakken in aanloop naar Kerst. De Sint kennen ze daar niet (minder), maar ze beginnen gewoon vroeger met zich op Kerst voor te bereiden. Traditioneel worden Kerstbieren en kruidnoten ‘officieel’ gelanceerd begin november. Beide tradities gieten we nu samen in een recept van kruidnoten met Kerstbier. In het ‘experiment’ werd de Secret Santa van Amager Bryghus gebruikt, maar elk Kestbier die naam waardig kan eigenlijk als vervanger dienen.

En uiteraard geniet je nadien van de kruidnoten nog best bij zo’n Kerstbier waarvan de doorgaans kruidige toetsen en noties van karamel een perfecte aansluiting vormen.

De bereiding © Anne-Mette Meyer Pedersen

Recept Kruidnoten met kerstbier (recept van Anne-Mette Meyer Pedersen)

Ingrediënten:

Voor zo’n slordige 1200 nootjes (als je het werk doet doe je het maar best meteen deftig en is ideaal om als scouts of school te verkopen voor de feesten. Het is eens wat anders dan die standard dozen met wafels.

500 g suiker
250 g boter op kamertemperatuur
2 dl volle room (35% vet)
1 dl Kerstbier
125 g lichte suikersiroop
125 g donkere suikersiroop (kandij)
40 g bakpoeder
10 g gemalen gember
10 g gemalen kaneel
4 g gemalen peper
10 g gemalen kardemom
12 g cacaopoeder
+/- 1 kg tarwebloem – Je moet een soepele deegbal verkrijgen maar die toch vrij vast van structuur is.

Suikersiroop wordt vaak gebruikt voor cocktails en kun je dan ook meestal in die afdeling vinden. Geen lichte en donkere, neem dan gewoon 250 g van wat je wel kunt vinden en zelf maken is ook een optie (750 g suiker op 1 liter water voor een lichte siroop, 1 op 1 voor een wat dikkere en voorzichtig in een pannetje opwarmen).

Bereiding:

Mix boter en suiker tot de massa wit wordt. Voeg dan room, bier, bakpoeder, cacao en kruiden toe en meng ze er goed door.

Mix er dan bloem en siroop door. Zorg wel voor een stevige mixer en niet zo eentje van bij de uitverkoop van den Aldi, want het is nogal een stevig beslag. Voeg op het einde de bloem stelselmatig toe tot je de juiste consistentie hebt. Je moet een stevige deegbal hebben die aan mekaar plakt maar niet aan de handen. Laat het geheel dan minstens 4u in de koelkast rusten (kan gerust voor een nachtje bijvoorbeeld).

Rol de deegbal tot een worst die je vervolgens in stukjes snijdt om er bolletjes van te rollen. Een alternatief is om het deeg uit te rollen tot een blad van zo’n 5mm dik en daar vierkantjes van 1,5 x 1,5 cm uit te snijden en die vervolgens in balletjes te draaien.

Bak de kruidnoten af in een oven op 180 à 190°C en dit voor 14 tot 18 minuten (afhankelijk van de grootte van de bolletjes en tot ze mooi bruin zijn). Zorg zeker dat ze niet te bruin worden, want dan zullen ze een bittere smaak krijgen. Let dus zeker op tijdens de laatste bakminuten (zeker de eerste keer). Als ze na afkoelen niet krokant zijn kun je ze gerust nog even bij bakken. Ze moeten krokant zijn, maar niet aangebrand.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!