Luc De Raedemaeker
Lamstajine met Westmalle Dubbel
traditional-tajine-dishes-couscous-fresh-salad-rustic-wooden-table-tagine-lamb-meat-pumpkin-top-view-flat-lay_2829-6116
Dat liefde door de maag gaat is en welbekend. Dat integratie tussen verschillende culturen ook door de maag gaat is minder geweten. We proberen ons 'gerechtje' bij te dragen en serveren een Noord-Afrikaanse delicatesse met een Belgische toets. De dubbel van Westmalle heeft zoete, fruitige en licht bittere accenten hetgeen de kruidige inborst van de tajine aanvult. De multi-culturele maatschappij is niet dood, maar springlevend na een hap van deze tajine.

Ingrediënten:

  • 1 kg lamschouder in hapklare brokken
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 kardemom peul
  • 1 kruidnagel
  • 1 takje tijm
  • 3 tenen look gesnipperd
  • 2 flesjes Westmalle Dubbel
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 wortelen in schijfjes gesneden
  • 200 gr gedroogde pruimen
  • 300 gr erwtjes (diepvries)
  • 2 el citroen zeste
  • 200 ml rundsbouillon
  • Scheutje olijfolie
  • Peper & zout
  • Handvol gehakte koriander

Bereidingswijze:

  1. Doe het vlees in een kom en voeg het komijnpoeder, het korianderpoeder, de cayennepeper, de kurkuma, het kaneelpoeder, de kardemom peul, de kruidnagel en 1 teentje look toe.
  2. Overgiet het vlees met de Westmalle Dubbel en kruid met peper en zout.
  3. Dek af en laat 24 uur marineren.
  4. Haal het vlees uit de marinade en dep droog. Bewaar 250 ml marinade vocht.
  5. Verhit een scheutje olijfolie in de tajine.
  6. Bak de ui en de look aan en voeg het vlees toe. Laat 5 minuten bakken.
  7. Voeg de bouillon, het marinade vocht, de zeste en de tijm toe. Laat 45 minuten sudderen.
  8. Voeg na 45 min de wortelen en pruimen toe en laat nogmaals 45 minuten sudderen.
  9. Voeg erwtjes toe en laat 10 minuten sudderen.
  10. Bestrooi met de gehakte koriander en serveer met couscous.