Yannick de Cocqueau
Nachtraaf Oud Bruin
Ons Wekelijks Bier
Vandaag vieren de moslims Eid al-Fitr, het einde van de Ramadan en bij ons beter gekend als het Suikerfeest. Een feestelijke afsluiting van een maand vasten en het einde van een periode waarin elke praktiserende moslim zich een beetje als een 'nachtraaf' heeft moeten gedragen.

Tijdens de ramadan wordt er niet gedronken, gegeten, gerookt of gevreeën tussen zonsopgang en zonsondergang. Dat is best een opgave maar toch is ramadan voor veel moslims een feestelijke periode waarin ze veel op bezoek gaan bij kennissen en familie. Als de ramadan ten einde is, wordt het vasten officieel verbroken met het Suikerfeest. Die dag start met een speciaal gebed in de moskee waarna samen wordt gefeest met cadeautjes (voor de kinderen) en een resem feestelijke gerechten. Vooral de zoete lekkernijen (waaronder baklava) zijn veelvuldig aanwezig. Waarschijnlijk dankt het feest haar Nederlandse naam ook aan de aanwezigheid van deze zoete lekkernijen.

Van het bier zullen de moslims zelfs vandaag moeten afblijven, maar dat moet ons toch niet perse tegen houden. We gaan dan ook resoluut voor een Nachtraaf van Lieven Onraedt.

Bier: Nachtraaf West-Vlaams Oud Bruin

  • Brouwerij: De Nachtaafbrouwers bij brouwerij Van Steenberge
  • Alcohol Volume %: 5% ABV
  • Uitzicht: Mooie helder bruine kleur met een diep rode gloed. Luchtig schuim dat ietwat snel inzakt.
  • Geur/aroma’s: Karamel, rood en donker fruit. Vleugje groene appeltjes (zuurtje) en een heel lichte azijnsteek. Hout en een vreemde, maar niet onaangename indruk van rozenwater.
  • Smaak: Zoetige aanzet met een dominantie van de karamel. Gedroogd donker fruit (krenten, pruimen). Filmend mondgevoel. Zure toetsen komen op en breken goed door naar de afdronk toe. Droge en een tikkeltje scherpe afdronk. Kleine azijnsteek, maar nog vrij beheerst en fris.
  • Foodpairing: Perfect bij al die zoete lekkernijen. De zoete inborst van het bier sluit perfect aan bij de honing en suiker in de gebakjes terwijl de zure hint door al het zoete heen weet te ‘bijten’ en de nodige verfrissing zorgt.

Dit bier biedt een best leuk samenspel tussen zoet en zuur en wist hiermee in die mate de jury van de Brussels Beer Challenge te bespelen dat ze het beloonden met een zilveren medaille. Geniet van het Suikerfeest en santé!