Luc De Raedemaeker
New Years Eve Menu Idea
Met Geuze Cantilion of "bières brut" uit Buggenhout.
Geloof het of niet, maar er bestaan officiële richtlijnen voor een plateau “Fruits des Mers”. De Grote Larousse Gastronomique, het Franse culinaire standaardwerk dicteert: “Een goede plateau fruits des mers moet per persoon bevatten: 6 platte oesters, 6 holle oesters, 3 kokkels, 3 venusschelpen, 3 tapijtschelpen, wat mosselen, wat mantelschelpen, 6 alikruiken en 4 wulken, 4 steurgarnalen of 6 Noordzeegarnalen, 2 langoustines met eventueel een halve Noordzeekrab en wat zee-egels. We combineren deze delicatesse natuurlijk met bier.

Ik moet toegeven dat de droge bruts en strakke witte wijnen prachtig met “Fuits des Mers” samengaan, maar bier is natuurlijk het summum. Vervang zonder enige schroom de bruts uit Reims door de Belgische ‘bières brut’ uit Buggenhout (Malheur & Deus), het Vlaamse Epernay. De droogheid, de aangename bitterheid en de licht zoete hint passen perfect bij het zoute en het zilte. Het bier overheerst op geen enkel ogenblik. Het koolzuurgas zorgt samen met de zilte toets voor een ware smaakexplosie in je mond.

We kunnen ook kiezen voor een Oude Geuze Cantilion. De verfijnde, zure toets en de complexiteit van het spontaan vergiste bier compenseren de zilte kracht van de rauwe delicatesse. De stevige backbone van het bier creëert een podium om de puurheid van de zeevruchten te laten schitteren.

Zeevruchten afbeelding: designed door Photoroyalty – Freepik.com

Foto Cantilion© Bart Van der Perre