Luc De Raedemaeker
Bolinhos de bacalhau & Superbock
bolinho bacalhau
Deze Portugese visdelicatesse wordt bolinhos de bacalhau genoemd, of pasteis de bacalhau, of soms ook croquetas de bacalhau. Je houdt ervan of je houdt er niet van. Er is geen tussenweg. Persoonlijk ben ik er dol op. Met een lichte salade is het een volwaardige maaltijd. Maar zo uit het vuistje... mjum, zo vind ik ze gewoon het allerlekkerst.

Ingrediënten:

  • 300 g bacalhau (gezouten kabeljauw)
  • 300 g kruimige aardappelen
  • 1 gesnipperde ui
  • 4 eieren
  • Handvol gehakte platte peterselie
  • Peper & zout

Bereidingswijze:

  1. Kook de aardappels gaar.
  2. Ontzout de bacalhau, verwijder het vel en haal de graten eruit.
  3. Hak de vis fijn.
  4. Pureer de aardappelen.
  5. Meng de gepureerde aardappelen met de bacalhau en voeg hier wat peper en zout aan toe.
  6. Voeg de gehakte peterselie toe.
  7. Voeg vervolgens de eieren toe en kneed/rol uit dit beslag ovaalvormige balletjes (eventueel paneren)
  8. Frituur de balletjes  op 180°C mooi goudbruin.

Pairing:

De bolinhos de Bacalhau zijn heerlijk met een glas Super Bock Original. De zachte pils past uitstekend bij de smeuïge visdelicatesse. Het bier verfrist het pallet en levert uitstekend weerwerk aan het gerecht.

Tip:

Wie liever zelf niet in de keuken staat kan de lekkernij proeven in één van de talrijke Portugese eethuisje aan het Brusselse Zuidstation, het Flageyplein of aan het Antwerpse Sint-Jansplein.