Luc De Raedemaeker
Bier & Beemster Kaas Pairing
Beemster_XO_26m_013075_Wheel+w+Wedge
In de Beemster polder, die voor een groot deel behoort tot wereld's Unesco erfgoed, wordt de beroemde Beemsterkaas gemaakt. De kazen worden geproduceerd door de CONO Coöperatie. De leden leveren verse melk die tot kaas verwerkt wordt. De veehoeders voldoen aan het Caring Dairy charter, hetgeen de kwaliteit van de melk en uiteindelijk de kaas ten goede komt. Het malse gras van de Beemster Polder zorgt voor een vrij unieke smaak. De kaasmakerij maakt verschillende soorten kaas, die we graag pairen met enkele schitterende bieren.

Beemster Jong 48+  heeft een korte rijpingstijd van 5 weken. De smaak is fris en romig. We kiezen voor een Super Bavik Pils, een hoppige en frisse pils.

Beemster Extra Belegen 48+ heeft 6 maanden gerijpt onder ideale omstandigheden. Deze volle kaas heeft een intens karakter en pittige nasmaak. We aarzelen niet en gaan voor Hopus van Brasserie Lefebvre, een zacht, aangenaam doch hoppig bier. Beide lekkernijen zijn elkaars evenknie.

Beemster Oud 48+ rijpt maar liefst 10 maanden. De smaak is pittig en rijp. Geen twijfel mogelijk een klassieke Belgische Dubbel, genre Westmalle Dubbel of Sint-Augustijn Bruin.

Beemster Extra Oud 48+ rijpt 18 maanden en is intens van smaak met prachtige witte rijpingskristallen. Een mooie gerstewijn of quadrupel is de ultieme combinatie. Denk aan de Kees Barley Wine van Brouwerij Kees of aan de Préaris Quadrupel.

Beemster X-O 48+ is het summum onder de Beemsterkazen. Dit is de meest rijpe, brokkelige en krachtige kaas in het gamma. Wij gaan voluit voor een Russian Imperial Stout. Onze keuze valt op de Sgt. Night Vision van brouwerij Het Uiltje. Een mooi alternatief is Black Albert van de Struise Brouwers of de Kernel Imperial Brown Stout (we vergeten voor heel even de Brexit perikelen).

Beemster Graskaas is de beaujolais primeur onder de kazen. Het is kaas gemaakt van de melk van de eerste weidegang. De kaas heeft een korte natuurlijke rijpingstijd van 5 weken en heeft een frisse en zacht romige smaak. We combineren deze kaas met een frisse en fruitige Hertog Jan Lentebock. Dit is de ideale pairing voor een mooie lentedag.

Foto © Beemsterkaas