Luc De Raedemaeker
Belgian style spaghetti
Bier spaghetti met Westmalle Dubbel.
De Monk-1 © Bart Van der Perre highres (7 of 20)
Hier volgt een beschrijving rechtstreeks uit ”De Mijne is de beste. Het spaghetti bolognese boek”. Iedereen kent het, iedereen lust het, iedereen geeft er een eigen draai aan. Met geheime recepten die al generaties lang meegaan of combinaties doe toevalligerwijs ontstaan. Spaghetti is comfortfood. Een geruststellend bord eten dat altijd en overal smaakt. ’s Winters en zomer, ’s middags en ’s avond. Of ’s nachts na een stevig avondje uit. Bolognese is bovendien een cafégerecht bij uitstek, de wekelijkse afsluiter bij de bomma op zondag, een snelle hap bij het studeren, een klassieker op familiefeestjes. Kortom de goede oude bolognese is niet meer weg te denken uit onze eetcultuur. Ter gelegenheid van "The Brewers of Europe Forum" serveert "De Monk" een bierige en oer-Belgische versie met Westmalle Dubbel.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • olijfolie
  • 160 gr pancetta
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 takje selder fijngesneden
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • 6 takjes tijm, blaadjes gerist
  • 2 laurierblaadjes
  • takje rozemarijn
  • 1 eetlepel bloem
  • potje tomatenpuree
  • 250 gr rundsgehakt
  • 250 gr kalfsgehakt
  • enkele druppeltjes worcestersaus
  • 33cl Westmalle Dubbel
  • 400 gr tomatenblokjes
  • 400 gr spaghetti
  • geraspte oude Westmalle kaas
  • platte peterselie, fijngesneden

 

Bereidingswijze:

Verwarm de olijfolie in een ruime pan. Bak de pancetta 4-5 minuten aan in de olijfolie. Voeg de ui, knoflook en selder toe. Laat de groenten zacht worden.

Voeg de tomatenpuree toe en bak al roerend 1 minuut. Voeg een eetlepel bloem toe en bak al roerend 1 minuut.

Verhit intussen wat olijfolie in een andere pan en bak het gehakt aan. Schraap goed over de bodem van de pan.

Voeg het gehakt  aan de groente toe en meng goed. Voeg de tomaten toe. Voeg de worcestersaus en het bier toe. Voeg de tijm, laurier en rozemarijn toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat ca. 90 minuten zachtjes koken. Kook intussen de pasta gaar. Serveer de pasta met de saus.

Verdeel de pasta over de borden, bestrooi met de Westmalle kaas en peterselie en serveer.

(Recept van ondertekende)

Pairing:

Westmalle Dubbel is een schitterend voorbeeld van een klassieke Belgische Dubbel. De zachte en licht zoete mouttoetsen en het subtiel bittere hopkarakter van het bier geeft de spaghetti een mooie ronde en zachte smaak. De tomaten in de saus worden door de aanwezige hartige moutsmaak in het bier extra geaccentueerd. De hop zorgt voor extra pit en verlengt de smaak van de vleessaus. De mout in het bier vormt een smaakbruggetje met de pasta. Dit is een echte toppairing.

https://www.trappistwestmalle.be/nl

http://www.monk.be

http://brewersforum.eu

Foto© Bart Van der Perre