Luc De Raedemaeker
Blue Shropshire & Barly Wine
shropshire-blue-cheese-3534_1280
Op het eerste zicht lijkt deze kaas op Blue Stilton, zowel qua formaat als qua vorm. Ook de blauwschimmel is identiek. Maar opvallend aan de 'Shropshire' is de gele kleur. De kleur is afkomstig van orleaan, een natuurlijke kleurstof uit de zaden van de orleaanboom (die trouwens ook zijn typische kleur geeft aan Mimolette). Het was Andy Williamson die deze kaas creëerde in jaren zeventig van vorige eeuw. Ander dan zijn naam doet vermoeden is deze kaas nooit in het Engelse graafschap Shropshire geproduceerd.

De kaas is zacht en romig van smaak met pittige toetsen en met lichtzoete nuances van melk. Het is een complexe kaas. Deze lekkernij is zeer goed te combineren met gedroogd fruit en een bitterzoete barleywine. We opteren voor een Gulden Draak 9000, een machtig en subtiel bier met zoete nuances van gedroogd fruit en een toefje gist. Een mooi alternatief is de barleywine van Brouwerij Kees: diep roodbruin van kleur, zacht zoet en alcohol warmend met een stevig bittere afdronk. De kaas kan best een stevige klepper aan en dat is voor beide bieren zeker het geval.

Cover © Pixabay

Foto © Brouwerij Van Steenberge