Luc De Raedemaeker
Chili Con Carne
roodgloeiende-spaanse-peperpeper-geheel-en-gesneden-geisoleerd-op-achtergrond_1441-1617
'Chili con carne’ is een verbastering van het Spaanse ‘Chile con carne’ , hetgeen ‘pepers met vlees’ betekent. Dit gerecht is echter noch Spaans, noch Zuid-Amerikaans. De populaire stoofschotel is het ‘nationale’ gerecht van de Amerikaanse staat Texas. Het gerecht wordt gemaakt met (runds)vlees en chilipepers. Traditioneel wordt er verder gebruik gemaakt van knoflook, ui en komijn. Meestal worden er ook bonen en tomaten aan toegevoegd. We geven u onze versie met bier.

Ingrediënten:

  • 500 g rundstoofvlees
  • 1 rode en 1 witte fijngesnipperde ui
  • 2 fijngehakte chilipepers
  • 2 gepelde en fijngehakte knoflooktenen
  • 2 fijngehakte tomaten
  • 100 g gedroogde kidneybonen
  • 1 flesje Monk’s Stout
  • Snuifje paprikapoeder
  • Snuifje komijnpoeder
  • Boter
  • Peper & zout

Bereidingswijze:

  1. Smelt een klontje boter in de pan en bak het vlees aan.
  2. Haal het vlees uit de pan en fruit de ui, knoflook en chilipepers.
  3. Voeg het vlees weer toe samen met de bonen en tomaten.
  4. Voeg de Monk’s Stout toe en vul desnoods aan met water tot het mengsel onderstaat. Je kunt ook een tweede flesje van het bier open doen, maar dan bestaat wel het risico dat je ‘teveel’ hebt en ‘noodgedwongen’ de rest moet nuttigen als aperitief …
  5. Kruid met paprika, komijn, peper & zout.
  6. Laat ongeveer 2 uur zacht stoven.
  7. Serveer met rijst en zure room.

Pairing:

We hebben verschillende pairing mogelijkheden met deze bereiding. De eerste optie is een Monk’s Stout, een één op één relatie. Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan? Een frisse pils (Primus, Cristal, Bavik, Roman Pils, ….)  is de tweede optie. De hitte in het gerecht wordt geblust door het frisse bier. Een witbier (Hoegaarden, Brugs Tarwebier, Blanche de Namur, Blanche de Bruxelles, Troublette, ….) is de derde optie. De pairing heeft het zelfde effect als de vorige. Of we opteren voor een koppige en bittere IPA (Vedett IPA, XX Bitter, Viven IPA, Belgian Coast IPA, …). De hitte in onze mond wordt daarmee eerder aangewakkerd waardoor deze laatste pairing eerder voor de diehards is.