Luc De Raedemaeker
De liefdesvis
Skrei & Rye Pale Ale
fishermen_working_onboard_fishing_boat_senja_norway_2_1_4ee016e9-aff6-4eae-8922-b455eeef8972
Skrei is een kabeljauwachtige die leeft in de Barentszee, ten noorden van Noorwegen en Rusland. In de loepzuivere en ijskoude zee voelt hij zich als een vis in het water. Eén keer per jaar gaan de skreien op vakantie – op honeymoon, zeg maar – ze zwemmen meer dan 800 kilometer naar het zuiden, naar de Lofoten-eilanden om er te paren en kuit te schieten. Het woord ‘skrei’ komt van het Noorse woord ‘skreid’, hetgeen ‘zwerver‘ of 'reiziger' betekent. De vis is bekend om zijn magere, stevige, en spierwitte vlees. we bereiden de skrei met een lichte roomsaus en tagliatelle.

Ingrediënten:

  • 4 skreifilets van 180 gr
  • 800 gr preiwit
  • 20 cl lichte room
  • boter
  • 500 gr verse tagliatelle
  • bosje dille
  • handvol zeekraal
  • peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Schik de skrei naast elkaar in een ovenschaal. Verdeel er 2 eetlepels boter over en kruid goed met peper en zout. Zet in de op 180°  voorverwarmde oven.
  2. Laat de vis 20 minuten garen.
  3. Verhit ondertussen 1 eetlepel boter in een kookpot en stoof de preiringen 5 min. Overgiet met de room en laat nog 10 minuten sudderen op een zacht vuurtje. Kruid af met peper en zout.
  4. Kook de tagliatelle gaar in licht gezouten water.
  5. Meng de prei onder de tagliatelle.
  6. Serveer de tagliatelle met de vis en versier met een paar takjes dille en de zeekraal.

Pairing:

We begeleiden dit gerecht met een Jopen Jacobus. Dit bier is een American Pale Ale. Fruitig bitter door het gebruik van Amerikaanse hopsoorten met een kruidige ondertoon van de roggemout. De rogge geeft het bier diepgang en een atypisch karakter. Het bier past uitstekend bij het pure gerecht en overdondert de tere bereiding op geen enkel moment. De fruitige bitterheid geeft het geheel een frisse toets.

Cover © Visit Norway

Foto © Bart Van der Perre