Luc De Raedemaeker
De ultieme Belgische burger
118917-OPQLJK-238
Nee, het gaat niet over Pater Damiaan die op één december 2005 werd verkozen tot 'Grootste Belg' , althans tot grootste Vlaamse Belg. Onze Waalse mede- 'Belgen' kozen Jacques Brel tot grootste Belg. Een veel betere keuze als je het mij vraagt. Alleen al om de legendarische woorden "Ça sent la bière de Londres à Berlin". En natuurlijk om zijn 'tweetaligheid'. Denk maar aan de lyrics van 'De burgerij': 'Burgerij, mannen van het jaar nul. Vette burgerkliek. Vette vieze varkens. Burgerij tamme zwijnenspul'. Voor alle duidelijkheid, het gaat hier dus gewoon over de ultieme Belgische hamburger.

De tijd dat we genoegen namen met een stuk vlees tussen twee broodjes, wat sla, tomaat en ketchup -zoals de Usanen- is al lang voorbij. We kiezen ditmaal voor een winterse versie van een vaderlandse burger met lokale Belgische ingrediënten. En natuurlijk gepaird met een Belgisch glas gerstenat.

Ingrediënten:

  • 4 echte Belgische pistolets
  • 600 gr. gehakt van het West-Vlaamse rode rund
  • 4 sneetjes Westmalle 2+
  • 4 sneetjes licht gerookt spek
  • 2 stronken witloof
  • een handvol veldsla
  • 1 ei
  • 1 fijngesnipperde sjalot
  • 3 eetlepels Devos & Lemmens pickles
  • 1 eetlepel Ketjap
  • 5 cl. Hopus
  • 5 cl. kalfsfond
  • 1 dl. room
  • Archideolie & bierazijn van Stokhove
  • Echte Belgische hoeveboter
  • Zout & peper

Bereidingswijze:

Hamburger:

  • Kruid het vlees met zout en peper en meng het rundergehakt met het ei. Maak vier hamburgers
  • Bak de hamburgers rosé in de gesmolten boter.

Sla:

  • Was de veldsla en het witlof. Snij het witlof in fijne reepjes. Meng de sla en het witlof met de olie en de bierazijn. Kruid met zout en peper.

Spek:

  • Gril het spek krokant in oven.

Saus:

  • Smelt een vers klontje boter in de braadpan. Kleur de stukjes sjalot kort in de braadpan en blus nadien met de Hopus. Laat het bier sterk inkoken.
  • Zet het vuur lager. Voeg de kalfsfond toe aan de pan, schep de pickles en de Ketjap erbij en voeg ook de room toe. Roer de saus los en laat alles rustig inkoken tot een gebonden mengsel. Kruid de saus naar smaak met wat zout en peper.

Pistolets:

  • Snij de broodjes doormidden en gril ze kort in de oven.

Samenstellen:

  • Leg de witlof sla op de onderste helft van de pistolet. Leg de hamburgers op de sla en vervolgens de Westmalle kaas en het krokante spek. Lepel de saus over het geheel en klap de pistolet dicht.

Pairing:

Dit is chauvinisme op zijn best. We kiezen voor een klassieke Duvel. Het spek en de kaas zorgen voor een zoute toets. Het rundvlees staat in voor de nodige smeuïgheid en het witlof voor een licht bittere toets. De pickles saus geeft het geheel een pittige toets. De Duvel voegt de nodige fraicheur toe aan het geheel en de pareling van het bier schrobt het pallet schoon.

Als achtergrondmuziek is ‘Formidable’ van Stromae uitermate geschikt. Of de Brabançonne voor de diehards … of misschien toch eerder een streepje Brel.

Cover © Freepik.nl

Foto © Bart Van der Perre