Luc De Raedemaeker
Escargots
met Oude Geuze Brett-Elle
wulk-lr
Escargots is de Brusselse benaming voor wulken of karakollen, die in de Europese hoofdstad door straatverkopers aan de voorbijgangers verkocht worden. Echte Brusseleirs spreken van ‘kaoutchou beesten’ (rubberen dieren) of ‘chinuuse kluiten’ (een vertaling lijkt ons overbodig). Ook Louis Paul Boon - die onze hoofdstad nochtans maar niets vond en ze steevast 'Het grauwe ding ginder in de verte' noemde - was een groot liefhebber. Volgens de auteur is het de ideale snack om dronkenschap tegen te gaan: “De grote kuip met schargossen stond op een stil vuur en de man van het kraampje roerde de inhoud voortdurend met een spaan om. Er lagen grote stukken selder in het nat en daaruit viste hij dan de schargossen op. Geef me nog voor vijf frank, zei de ietwat dronken man … Ook vader was liefhebber ervan. Niet omdat hij dronken was, maar omdat hij ze graag at en omdat hij daarna drinken kon.” !

Ingrediënten:

  • 1 kg uitgehaalde en voorgekookte wulken
  • 1 l oude geuze
  • 1 l water
  • 3 grote wortelen
  • 4 Spaanse pepers
  • Enkele takjes groene selder
  • Peper & zout

Bereiding:

  1. Kuis de groenten en snij in grove stukken.
  2. Maak een bouillon van de groenten, de geuze en het water.
  3. Kruid met peper & zout.
  4. Voeg de wulken toe en laat gedurende 30 minuten garen.
  5. Serveer de wulken in een kommetjes en overgiet rijkelijk met de bouillon.

Pairing:

We serveren deze lekkernij met een Oude Geuze Brett-Elle van de Lambiek Fabriek. Een zacht zurige geuze met een licht bittere toets en een fruitig karakter. Het bier is zeer toegankelijk en doordrinkbaar. Het past bovendien perfect bij de Brusselse lekkernij. Geen van de partners overheerst de ander.

Cover © Lekker Van Bij Ons

Foto © Bart Van der Perre