Luc De Raedemaeker
Fish & Chips
DSCF5089
Fish & chips is een populair Brits gerecht dat bestaat uit in beslag gedoopte en gefrituurde vis in combinatie met gefrituurde, vrij dikke frieten. Een Brit druppelt traditioneel graag wat moutazijn over deze lekkernij. In combinatie met een 'pint of ale' is dit een ware traktatie. Vroeger kon je de deze maaltijd afhalen gewikkeld in krantenpapier. Tegenwoordig is er een wet die daar een stokje tussen steekt en wordt het in een papieren zak verkocht.

We combineren deze lekkernij met een Zinnebir van Brasserie de la Senne. De hoppige inborst van het bier reinigt ons pallet en snijdt door het vet van de fish & chips. Een alternatief is een Duvel, het hoge koolzuurgehalte reinigt eveneens ons pallet. Een hoppige lager genre Rulles Pils, Pils 13 of Bavik Super Pils past eveneens uitstekend bij dit gerecht.

Een ietwat vreemde maar fantastische combinatie is Fish & Chips met een glas droge champagne. De tip komt van de Canadese bierschrijver Stephen Beaumont. Eerlijk, we moeten hem overschot van gelijk geven, maar mochten er in Canada wat meer Champagnebieren beschikbaar zijn zou Stephen’s keuze misschien vlotjes eerder die richting uitgaan. Als ‘feestelijke’ Fish & Chips gaan wij dus resoluut voor een Buggenhoutse versie met Deus Brut des Flandres of Malheur Brut.

Ingrediënten:

  • 800 g pladijsfilet
  • 20 g verse gist
  • 2 tl suiker
  • 20 cl Tripel
  • 1 el natuurazijn
  • 200 g patisseriebloem
  • Peper & zout

Bereidingswijze:

  1. Verbrokkel de verse gist in een schaal
  2. Schenk het bier erbij en roer met de garde tot de brokjes gist opgelost zijn.
  3. Voeg de suiker en een scheutje azijn toe. Voeg vervolgens de bloem toe. Meng alles tot een licht beslag en voeg het snuifje zout toe.
  4. Zet het beslag zo’n 20 minuten opzij, op een warme tochtvrije plek.
  5. Dep de vis droog met wat keukenpapier. Kruid met peper & zout.
  6. Snij de visfilets in kleinere porties van ongeveer 50 tot 70 g per stuk.
  7. Wentel de blokjes vis één voor één in het beslag en verhit de olie in een friteuse tot 180°C.
  8. Bak de stukjes vis gedurende enkele minuten, tot de vis gaar is en een goudbruin en krokant korstje heeft.
  9. Laat de gebakken stukken vis uitlekken op wat keukenpapier.

Serveertip:

Serveer de vis met ‘luiewijvenfrieten’ en tartaarsaus.

Voor wie niet graag zelf kookt, de keten Bia Mara serveert uitstekende Fish & Chips.

Cover ©Bia Mara