Luc De Raedemaeker
Gambas a la plancha
xgambas_det.jpg.pagespeed.ic.rikooEBZb6
Dit is een gemakkelijk en verrukkelijk zomers gerecht. De trem ‘a la planoha’ is Spaans voor ‘op de bakplaat’. Een planoha is dus doodgewoon een hete bakplaat, niets meer en niets minder. Deze lekkernij is een heerlijk pittig en een veel gegeten gerecht in Spanje. De ongepelde grote garnalen zijn fantastisch als voorgerecht maar uiteraard ook zeer geschikt als onderdeel van een tapas avond. We pairen deze Spaanse culinaire parel natuurlijk met bier.

Ingrediënten:

  • 16 grote gamba’s
  • 1 fijngehakte rode chilipeper
  • 3 gepelde en fijngehakte knoflooktenen
  • Scheutje witte wijn
  • 1/2 citroen
  • Grof zeezout
  • Scheutje olijfollie

Bereidingswijze:

  1. Druppel de olie op de hete bakplaat.
  2. Leg de gambas op de bakplaat en bak ze gedurende 4 minuten. Draai ze regelmatig om.
  3. Voeg halverwege de baktijd de chilipeper en knoflook toe.
  4. Blus met de wijn en het citroensap.
  5. Kruid met het zeezout.
  6. Serveer met brood en boter.

Pairing:

We pairen dit gerecht met een Aurea Spanish IPA van Cerveza Domus. Dit frisse bier begeleidt de gamba’s uitstekend, zonder het gerecht te overheersen. Als Belgisch alternatief opteren we voor een glas Jack Precious IPA van The Musketeers.