Luc De Raedemaeker
Antwerpse gezoden worst
en Antwerps Blond
224_gezoden_worst-2
Gezoden worst verwijst naar het ietwat bestofte woord 'zieden', hetgeen zoveel betekent als koken. In sommige hedendaagse uitdrukkingen komt het woord nog naar voor: 'hij is ziedend van woede' en 'ziedende hitte'. Gezoden worsten zijn dus in wezen gekookte worsten. Ze worden gemaakt door mager varkensvlees te vermengen met peterselie, brood en melk. Het geheel wordt fijngemalen, gecutterd in het slagersjargon. Vervolgens worden de worsten gekookt. Ze worden traditioneel bewaard in gelatine, in feite een bouillon die opstijft. De klassieke manier om deze worsten te eten, is om ze te verwarmen op een zacht vuur en te serveren in een diep bord met mosterd, augurkjes en uitjes. Frietjes en bier zijn de ideale begeleiders.

We serveren bij deze vergeten lekkernij een Antwerps Blond van Huisbrouwerij Het Pakhuis. Een zachte en fruitig, laag alcoholisch blond bier. Het zachte bier past uitstekend bij de ingetogen smaak van de worst.

www.slagerijdelaet.be

Foto ©Slagerij De Laet