Luc De Raedemaeker
Haringsalade met appel en lente-uitjes
LekkerAntwerpen7_web
Zure haring, opgelegde haring, ingelegde haring, rolmops, haringfilets, … allemaal namen voor een product dat vroeger dagdagelijks gegeten werd. We bereiden een zomerse salade die bulkt van de frisse zuren. Dit is een licht verteerbaar en gezond gerecht. De opgelegde haring en de appel zorgen voor een frisse toets. Een Geuze Mariage Parfait van Boon, past uitstekend bij het gerecht.

Ingrediënten:

  • 4 opgelegde haringen.
  • 2 el appelsap.
  • 2 el witte wijnazijn.
  • 5 el olijfolie
  • 1 el mosterd.
  • 1 bosje lente-uitjes.
  • 1 grote stevige appel
  • 1 el versgeperst citroensap
  • 200 g gemengde salade
  • Snuifje kerriepoeder
  • Peper & zout

Bereidingswijze:

  1. Meng het appelsap met de azijn, de olie, de mosterd, het kerriepoeder en kruid met peper en zout.
  2. Snij de lente-uitjes in ringen.
  3. Schil en halveer de appel en verwijder het klokhuis.
  4. Snij de appel in kleine stukjes en besprenkel deze met citroensap.
  5. Snij de haringen in stukjes.
  6. Meng de salade, de appel, de ui, de vinaigrette en de haring door in een kom
  7. Verdeel de salade over vier borden.
  8. Serveer met roggeboord.

Pairing:

We opteren voor een Boon Mariage Parfait. De frisse en fruitige zuren van het bier sluiten mooi aan bij de salade en de vis. Beide hebben ook mooie zachte, wat zoetere toetsen die aansluiting vinden bij mekaar.

Cover © Lekker van bij Ons