Luc De Raedemaeker
Malheureuse Lotte
Zeeduivel met prei en Malheur
fish-2389130_1280
De verschrikkelijke zeeduivel is een heerlijke vis, vooral bekend onder de Franse benaming ‘lotte'. Zeeduivel wordt ook staartvis genoemd, omdat meestal alleen de staart in de vistoog ligt. De afschuwelijke grote kop van de zeeduivel wordt namelijk al op zee verwijderd en zou klanten in de viswinkel alleen maar op andere gedachten brengen. De vis heeft een zachte smaak, stevig visvlees en bevat geen graten. Ondanks dat er geen kop meer aan zit, is het dus echt wel het 'neusje van de zalm'. We bereiden onze zeeduivel met een saus van prei en Malheur 6 om hem naar een nog hoger niveau te tillen.

Ingrediënten:

  • 600 g zeeduivelfilet in dikke stukken
  • 600 g prei in schijfjes gesneden
  • 1 dl Malheur 6
  • 2 dl groenten bouillon
  • 1 dl room
  • Goede boter
  • Peper & zout

Bereidingswijze:

  1. Smelt de boter in een pan met dikke bodem.
  2. Kleur de zeeduivel aan beide kanten in de hete boter en haal uit de pan.
  3. Stoof de prei aan in dezelfde pan (voeg eventueel nog wat verse boter toe).
  4. Blus met de Malheur 6 en laat inkoken.
  5. Voeg de bouillon en stukken vis toe aan het geheel.
  6. Laat sudderen tot de vis gaar is (ongeveer 10 minuten).
  7. Voeg de room toe en laat inkoken tot de gewenste dikte.
  8. Kruid met peper en zout.
  9. Serveer met wit boerenbrood of kroketten.

Pairing:

We opteren voor een Malheur 8. Dit bier is perfect in evenwicht met zoete aroma’s van mout en fruitige, licht gistige ondertoon. De afdronk is lang en vrij droog. Het bier past perfect bij de smaak van de kleine broer in de saus en biedt weerwerk aan de room. Een zachte harmonische pairing.

Cover © Pixabay

Foto © Bart Van der Perre