Luc De Raedemaeker
Pietermannen
met Jack-Op
pieterman-lr
Pieterman is een echte vis van bij ons. Wat smaak betreft is hij vergelijkbaar met de onvolprezen tong uit onze Noordzee. De prijs is echter maar een derde van de prijs van tong. De Franse naam voor pieterman is 'vive' en die benaming is heel toepasselijk. Na de vangst, op het droge, blijft de vis nog heel lang in leven. Pieterman maak je best niet zelf schoon, want de vis heeft zeer giftige stekels aan de zijkant van de kop en op de rug. Laat je vishandelaar dus de vis fileren. De vis heeft een heel zachte, subtiele smaak en is op zijn best gebakken in goede boter en gewoon afgekruid met wat peper en zout.

Ingrediënten:

  • 8 filets van pieterman
  • 1 kg geschilde en gewassen krieltjes
  • klontje boter
  • handvol versgehakte peterselie
  • peper & zout

Bereidingswijze:

  • Kook de krieltjes beetgaar in licht gezouten water
  • Laat ze afkoelen en bak ze vervolgens in hete boter
  • Kruid de visfilets met peper & zout
  • Bak de files aan in hete boter (één minuut aan elke zijde)
  • Serveer de vis met de krieltjes en giet de hete boter over het geheel
  • Strooi de peterselie over de krieltjes

Pairing:

In afwachting van de definitieve terugkeer van de legendarische Leuvense Peeterman kiezen we voor een Jack-Op. Dit bier wordt nu in een beperkte oplage gebrouwen door Brouwerij Boon in opdracht van de gemeente Rotselaar. Anheuser-Busch InBev stelt het recept en de ingrediënten van het bier ter beschikking, maar behoudt de controle het bier. De productie wordt beperkt tot 20.000 flesjes per jaar en wordt vooral verspreid onder handelaars in en rond Werchter. De frisse toets van het bier past perfect bij de zachte smaak van de pieterman. De zurigheid van het bier snijdt mooi door de gesmolten boter.

Cover @ Lekker van bij ons