Luc De Raedemaeker
Spaghetti van lichte zeden en bier
Red-light District Spaghetti
00_Blackboard copia
Spaghetti alla Putanesca, Red-light District Spaghetti of in Nederlands" pasta op hoerenwijze" is een authentiek Zuid-Italiaans gerecht. Wat precies het verhaal is achter de naam, is niet helemaal duidelijk: sommigen schrijven, vanwege het pepertje, opwekkende eigenschappen toe aan de saus. De naam zou rond 1900 gegeven zijn door de eigenaar van een bordeel in het Spaanse kwartier van Napels. Hij bracht zijn gasten terug op krachten met dit makkelijke en vlug klaargemaakte gerecht. Er zijn vele varianten, maar ansjovis, olijven, tomaten, kappertjes en rode peper zijn altijd van de partij. We pairen deze verkwikkende lekkernij met een stevig glas Belgisch bruin.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 g spaghetti
  • 6 tomaten
  • 75 g zoute ansjovis op olie
  • 75 g ontpitte  zwarte olijven
  • 75 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetlepels kappertjes
  • 1 dl olijfolie
  • 1 bussel bladpeterselie
  • peper & zout

Bereiding:

  • Pel de sjalotten en snipper ze fijn.
  • Snijd de zwarte olijven in fijne reepjes.
  • Snijd de zoute ansjovis in stukjes.
  • Zet een ruime pot water op het vuur en voeg zout toe.
  • Ontvel en ontpit de tomaten, snijd in kleine blokjes
  • Kook de pasta beetgaar, giet ze af en zet opzij.
  • Plet de look tot pulp.
  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een ruime kookpot. Voeg de sjalotten, de look, kappers, olijven, ansjovis en de stukjes tomaat toe. Stoof het geheel ongeveer 5 minuten in de olie op een matig vuur, tot alle ingrediënten‘versmolten’ zijn.
  • Snipper de blad peterselie.
  • Giet de spaghetti in de pot met saus en meng.
  • Voeg peper toe.
  • Bestrooi met de gehakte  peterselie.
  • Serveer met de Parmezaanse kaas.

Pairing:

We serveren deze “verkwikkende” pasta met een licht kruidig donker bier zoals de St-Feuillien Brune, Ter Dolen Donker, Kapittel Bruin of een Maredsous Bruin.

Cover: designed door Freepik