Luc De Raedemaeker
Orval & Tarte Al Djote
ANX-1H-029K-00CZ
De 'Tarte al Djote' is de beroemdste taart van Waals-Brabant. 'Djote' is het locale dialect voor snijbiet. De taart is de perfecte symbiose van verschillende ingrediënten: snijbiet, uien, gehakte peterselie, de beroemde 'Betchée' of 'Boulette de Nivelles' kaas, boter en eieren. De lekkernij wordt warm gegeten, overgoten met gesmolten gezouten boter. Het recept zou ontwikkeld zijn door de abdis van de Sainte-Gertude abdij.

Er is zelfs een vereniging ‘Confrérîe dèl târte al djote’ die de authenticiteit van het Nijvelse bekendste streekgerecht controleert.

Een Orval van zes maanden oud past perfect bij deze caloriebom. Het unieke bier combineert een zure toets met een bittere toets. Het bier staat stevig genoeg in zijn schoenen om niet geheel overmeesterd te worden door het machtige gerecht.

Cover foto ©WBT

Orval foto ©Bart Van der Perre