Luc De Raedemaeker
Tong meunière & Westmalle Tripel
tong-lr
Onze lieve buur, de Noordzee, is een schatkamer vol lekkers, die onze contreien al eeuwenlang van verse vis voorziet. In de Noordzee leven minstens 220 verschillende soorten vis, schaal-en schelpdieren. Onze Belgische vissers concentreren zich op zo’n 25 commercieel interessante soorten. Zeetong is echter de culinaire 'Diva' van de Noordzee, de primadonna. Tong meunière of Sole meunière is dé klassieke bereiding van deze platvis: gebakken in echte hoeveboter, afgeblust met citroen en gegarneerd met peterselie. En aangezien we in België zijn wordt dit gerecht wederom geserveerd met verse frietjes... en bier!

Ingrediënten:

  • 4 zeetongen ontveld
  • 1 bosje fijngesnipperde peterselie
  • klontje hoeveboter
  • 2 el bloem
  • 1 citroen
  • peper en zout

Bereiding:

  1. Laat een grote klont boter smelten in de pan.
  2. Bebloem de zeetongen en schud de overtollige bloem eraf.
  3. Bak de zeetongen ongeveer 2-3 minuten per kant. Kruid met voldoende peper en zout.
  4. Haal de tongen uit de pan, blus het bakvet met wat citroensap en voeg de peterselie toe.
  5. Giet dit over de zeetongen en serveer met verse sla, verse frietjes (of gekookte krielaardappeltjes) en tartaarsaus.

Pairing: 

De moeder van alle Tripels, de parel aan de Belgische brouwkroon, …. Superlatieven schieten te kort om dit bier te omschrijven. Het is absolute wereldklasse. Een zachte, moutige en romige smaak met een fruitige toets gedragen door een sterke maar elegant bittere structuur en overvloedig aanwezig koolzuur. Dit bier is perfect in evenwicht. Deze twee topproducten vormen een aristocratisch paar. De romige textuur van de bereiding past mooi bij de ronde smaak van het bier, de aangename bitterheid biedt dan weer tegengewicht aan de boter in het gerecht. Het aanwezige koolzuur zorgt voor de nodige verfrissing. Deze pairing brengt je in hogere sferen.

Cover © Lekker Van Bij Ons