Luc De Raedemaeker
Val-Dieu Blonde
BBC2013-day2-klein-46
De abdij van Val-Dieu bevindt zich op het drielandenpunt. De abdij werd door de monniken van Hocht, vlakbij Maastricht, in 1216 opgericht. Volgens de legende was de onbewoonde vallei waarin zij zich vestigden zo vijandig, dat de lokale bevolking het de 'vallei van de duivel' noemde. De monniken hebben de vallei omgedoopt tot 'Vallei van God' of 'Val-Dieu' in het Frans. Later werd deze naam ook aan de abdij gegeven. Om aan de kost te komen brouwden deze monniken bier. Vandaag wordt de abdij beheerd door de Christelijke Gemeenschap van Val-Dieu. De brouwerij is in de handen van Alain Pinckaers.

Op de terreinen van de abdij vindt u ook ‘Le Casse-Croute’. Dit nostalgisch restaurant is opgericht in de stallen van de abdijhoeve. Op het menu staan locale specialiteiten. Je kan er natuurlijk ook de bieren van Val-Dieu drinken of een goed glas cider van Aubel.

We proefden de Val-Dieu Blonde.

  • Brouwerij: Brasserie Val-Dieu (BE)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 6,0%
  • Kleur: Helder stroblond met een stabiele witte schuimkraag.
  • Geur/aroma’s: Klassieke neus met toetsen van mout, gist en hop. Hint van gras.
  • Smaak: Aangenaam op het pallet, zoete aanzet met hinten van mout en honing, lichte toets van gist, licht bittere finale.
  • Food pairing: Bordje met charcuterie d’Aubel, boerenboterham met Val-Dieu kaas

Foto’ s © Bart Van der Perre