Bier Grand Cru
Wijting
met Cuveé des Trolls
Wijting
Wijting is het kleine broertje van de kabeljauw en kan die in vele recepten ook gerust vervangen. Tegelijk is het visje net van de ideale grootte om zoals een forel gewoon op zijn geheel te worden klaargemaakt, met vel en al, voor nog meer smaak. Het seizoen voor de wijting is net begonnen en duurt tot februari. Het visvlees is in die periode mooi dik en de aanvoer door onze vissers groot. Ook de smaak is in deze periode het best. Wie zich zorgen zou maken over zijn 'taille' om te kunnen pronken op het strand, hoeft zich ook geen zorgen te maken. Wijting is een magere en erg licht verteerbare vis met een zalig zacht visvlees. Aan de slag ermee ...

Wat heb je nodig (voor 4 personen)?

  • 250 g wijtingfilets
  • 2 rode paprika’s
  • 3 stengels groene selder
  • 2 aardappelen
  • 1 el boter
  • 150 g ricotta
  • 2 el pijnboompitten
  • 1 dl visbouillon (1/2 blokje opgelost in heet water)
  • 1 tl gedroogde tijm
  • peper en zout
  • 1/2 ijsbergsla

Voor de vinaigrette:

  • 1 rode ui
  • 2 el mayonaise
  • 2 el olijfolie met basilicum
  • 1 el wijnazijn

Bereiding:

  • Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Kook ze gaar in licht gezouten water. Giet af en zet opzij.
  • Snij de paprika’s in 2, verwijder de pitjes en de zaadlijsten (het steeltje mag eraan blijven). Kook de paprikahelften 5 min. in licht gezouten water. Giet af en zet opzij.
  • Snij de selder in blokjes van 1/2 cm. Smelt de boter in een kookpot en bak de blokjes selder in 2 min. gaar. Leg er de wijtingfilets op en kruid met de tijm, peper en zout. Overgiet met de bouillon en laat 10 min. afgedekt sudderen. Giet het overtollige vocht af.
  • Prak de vis fijn en meng er de blokjes aardappel en de ricotta onder. Kruid eventueel met peper en zout.
  • Vul de paprikahelften met deze mengeling en bestrooi met de pijnboompitten. Zet 2 à 3 min. onder de hete ovengrill.
  • Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette onder elkaar, kruid met peper en zout en roer onder de in reepjes versneden ijsbergsla.
  • Serveer de gevulde paprika’s lauw met de ijsbergsla als begeleider.

Pairing:

We serveren bij dit zomers gerechtje een frisse Cuvée des Trolls. Een charismatisch bier met veel karakter maar een zachte inborst. De zoetige ondertoon sluit perfect aan bij de licht zoete toets die je terug kunt vinden in de rode paprika. Het bier heeft body maar gaat nooit het gerecht ‘overpoweren’, het geheel blijft in evenwicht. De licht hoppige afdronk met een toetsje citrus brengt wat verfrissing en is een mooie aanvulling bij de vulling op basis van wijting.