Luc De Raedemaeker
Zuurkool met riviervis & Duvel
asset-1331227
Bij een zuurkoolschotel denken we meteen aan spek, allerhande worsten en andere gerookte hammetjes. De combinatie met riviervis lijkt op het eerste zicht misschien wat ongewoon of zelfs gedurfd. Het is echter een zalig gerecht voor een frisse herfstdag die we combineren met een frisse Duvel om het genot compleet te maken.

Ingrediënten:

  • 4 dikke sneetjes gerookt spek
  • 8 gekookte rivierkreeftjes
  • 1 kruidentuiltje
  • 300 g snoekbaars filets
  • 300 g zalmforel filets
  • 1 kg zuurkool
  • 10 cl Duvel
  • Takje tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • Enkele jeneverbessen
  • Peper & zout

Bereidingswijze:

  1. Doe de helft van de zuurkool in een grote stoofpan, maak de zuurkool los met een vork en leg er de sneetjes spek bovenop. Voeg de kruiden toe en bedek met de rest van de zuurkool.
  2. Voeg het bier toe, breng zachtjes aan de kook en laat 20 minuten op heel zacht vuur sudderen onder deksel. Roer af en toe om.
  3. Snij elke vis in 4 porties en leg ze op de zuurkool. Dek af en laat 8 minuten zachtjes koken. Voeg de garnalen en laat nog 2 minuten sudderen.
  4. Serveer met natuuraardappelen en een toefje mosterd.

Pairing:

De prominente bitterheid van de Duvel vormt een mooi contrast met de zurige toets van de zuurkool. Het bier heeft voldoende karakter om niet overschaduwd te worden door het krachtige gerecht.