Yannick de Cocqueau
Olympische eeuw
Het zijn rare tijden en als ook al olympische spelen verzet worden dan weet je wel dat je 'historisch' gerust in de mond kunt nemen. Een Wereldoorlog was daar in 1916 al in geslaagd. De spelen die toen in Berlijn moesten doorgaan werden uiteindelijk, na lang beraad, toch afgelast. Het was dan uitkijken naar de eerste na-oorlogse spelen, die van 1920. Zomerspelen die moesten plaatsvinden in ... Antwerpen. Inderdaad, exact 100 jaar geleden werd een grootse openingsceremonie georganiseerd in het nieuwe stadion van Beerschot in aanwezigheid van Koning Albert 1. De spelen van Tokyo worden, na lang beraad, weliswaar niet geannuleerd, maar dat er na een jaartje extra wachten nog meer animo voor zal zijn, is wel waarschijnlijk.

De honderdste verjaardag van de start van de langverwachte Olympische zomerspelen in Antwerpen konden we toch niet gewoon laten passeren. De festiviteiten zullen wel een beetje in mineur doorgaan (afgelast) door de huidige situatie. We gaan dan ook gewoon voor een aangepaste bierkeuze om zelf van te genieten of te delen tijdens een ‘virtual apero’.

  • Een Sportzot voor de eerste dorst en om ons pallet klaar te maken voor het serieuzere werk.
  • Pils 13 … de openingsceremonie vond tenslotte plaats in het stadion van Beerschot … stamnummer: 13 !
  • Triple d’Anvers van bij De Koninck ter ere van de toenmalige gaststad.
  • Die speciale fles St. Bernardus Tokyo kan best ook vandaag gekraakt worden. De toekomstige gaststad een hart onder de riem steken (en vooral omdat er weinig betere gelegenheden zullen komen en een witbier nu eenmaal niet eeuwig goed blijft).
  • We zien ons verplicht een Victorius van 4Pajot te nuttigen ter ere van Victor Boin. Deze Belgisch Olympisch atleet, vliegenier, journalist, mecenas en humanist hield onze nationale eer hoog met gouden medailles in verschillende disciplines.
  • De liefhebber kan zeker ook wat Jupilerkes presenteren want onze Rode Duivels kaapten de hoofdvogel weg door de Tsjechen naar huis te spelen in een tumultueuze finale.
  • Een Jambe de Bois, want ja, ook de paralympics worden verzet. Altijd gezien als het ‘kleine broertje’ van de zomerspelen, willen wij dit luik toch ook even niet vergeten en eren (en voor wie dat wel zou willen, het bier is gewoon lekker genoeg om ook zonder reden te drinken).

In normale omstandigheden zouden we gewoon een pintje zijn gaan pakken in volkscafé De Ton. Het is daar op het Kiel dat de Olympische Spelen van 1920 zich vooral afspeelden en waar de meeste aandacht voor de jubileumviering naartoe gaat. Het Kiel draagt met postnummer 2020 ook alle nodige symboliek van 100 jaar spelen in Antwerpen in zich. Santé!