Luc De Raedemaeker
Paling met ‘Brett-Elle(s)’
Paling in het groen is een typisch Vlaams streekgerecht. Het epicentrum van deze lekkernij ligt in het Oost-Vlaamse Mariakerke. De paling wordt bereidt in een saus van groene kruiden. Dit is een iconisch gerecht. De vette vis leent zich ook uitstekend voor andere bereidingen. We bereiden de paling met geuze Brett-Elle van de Lambiek Fabriek.

Ingrediënten:

  • 800 gr gekuiste paling in mootjes van 5 cm
  • 2 fijngesnipperde uien
  • 1 fijngesnipperd teentje knoflook
  • 500 gr tomaten (gepeld en ontpit)
  • 25 cl Brett-Elle
  • 1 el anjovispasta
  • 1 citroen
  • Olijfolie
  • Peper & zout
  • Fijngesnipperde peterselie

Bereidingswijze:

  1. Kruid de paling met peper en zout en besprenkel met citroensap.
  2. Verwarm de olijfolie in een diepe pan.
  3. Fruit de ui en de knoflook aan.
  4. Bak de paling aan en laat kleuren.
  5. Voeg de Brett-Elle en de anjovispasta toe. Breng aan de kook.
  6. Voeg de tomaten toe en laat 20 minuten zacht sudderen.
  7. Werk af met de peterselie.
  8. Serveer met bruin boerenbrood.

Pairing:

Keep it simple. Ontkurk een Brett-Elle. De frisse toetsen van de geuze passen uitsteken bij de zurige toets van de tomaten en natuurlijk bij het bier in het gerecht. De zure inborst van de geuze countert de vette vis.

Cover © Bart Van der Perre