Luc De Raedemaeker
Finjan
Pita & bier
Elk weekend zie je hetzelfde gebeuren: na een avondje uit en het zwelgen van bier kiezen mensen altijd voor junkfood, of dat nu pizza, friet of pita is. Vooral pita heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Meestal wordt de pita snel en zonder smaak verorberd om de effecten van de alcoholconsumptie wat af te zwakken. Toch kan een pita van deftige kwaliteit ook een mooi bier-en foodpairing moment opleveren.

De Finjan op het Antwerpse Zuid is een pitabar om u tegen te zeggen. Finjan is een echt instituut in Antwerpen en ver daar buiten. Onder het motto ‘meer dan een pita’ serveert Finjan Midden-Oosterse specialiteiten. Verwacht dus niet de zoveelste fastfoodzaak…

Finjan begon als een familiezaak in 1994. En die familiale sfeer is er met de open keuken nog altijd gebleven. Alles wordt er ‘inhuis’ gemaakt. Zelf het vlees op lange spitten wordt ter plaatse bereid en daarna op de assen gestoken. Ook de sausjes zijn huisbereid en fantastisch van smaak. Proef zeker de koriander saus.

De zaak heeft een kleine bierkaart. Onze lievelingscombi is een ‘shoarma varken’ (met veel koriander saus) met een Duvel. Het bier zorgt voor een verfrissende toets. Ook de kebab van gegrild lams- en rundergehakt met koolsla en een Westmalle Dubbel is een absolute aanrader. Het zachte bier past uitstekend bij het pittige vlees. Een bezoek aan de Finjan is het perfecte begin van een pretentieloos avondje uit met vrienden.

Wil je echt na het uitgaan nog een hapje eten? Ook dat kan : De Finjan is elke dag open tot twee uur ’s nachts en op vrijdag en zaterdag tot maar liefst vijf uur ’s morgens. In normale tijden tenminste … nu hangt het af van de goodwill van de veiligheidsraad.

www.finjan.be

Foto’s © Finjan