Luc De Raedemaeker
Quick & Dirty
Last minute Kerstmenu met bier uiteraard.
Onverwacht familie of vrienden op bezoek tijdens Kerst? De tijd om een volledig kerstdiner in elkaar te flansen iets te rooskleurig ingeschat? Of is je grootmoeder Marie-Claire out met een kerstgriepje en ben jij de Chinese vrijwilliger om het familiefeest last minute bij jou te organiseren? Of ben je gewoon een luie lapzwans? Opteer dan voor volgende stressloze oplossingen voor keukenklunzen en chaoten.

Aperitief: Smakelijke schelpen

Oesters met Deus of Malheur Brut is een prachtige combi en een mooi begin van een stressloze avond.

Voorgerecht: Verpakte visjes

Ga eens voor sushi – dat is minstens zo feestelijk als kreeft of krab, en je bespaart jezelf het gedoe met tangetjes en andere marteltuigen. De meeste Belgische supermarkten bieden een gevarieerd aanbod. Deze supermarkt sushi pairt uitstekend met een Belgische pils denk aan Cristal, Bavik Super Pils, Pils13, Vedett Extra Blond, PAX pils ….

Hoofdgerecht: Plakkerig plezier

Tijdens een koude kerstavond is de behoefte aan ‘comfort food’ het hoogst. Een kaasfondue voldoet aan deze behoefte. Met vrienden en familie aan tafel, rond de fonduepan is het toppunt van gezelligheid. We drinken hierbij een Westmalle Tripel of een klassieke Duvel. De hoge carbonisatie reinigt het pallet.

Nagerecht: Kouwe drukte

We kiezen voor de kerststronk ‘Bûche Vanille, Chocolade & Praliné’ van het ijsboerke die we laten samensmelten met een Chimay Blauw. Het krachtige donkere bier past perfect bij de chocolade en praline toetsen van de ‘Bûche de Noel’. Een Rochefort 10 is een perfect alternatief.

Digestief: Warme gloed

De enige echte ‘Bush de Noel’ van Dubuisson onder het motto ‘we only trust our own Bush’. Een rijk en warm bier om de kerstmaaltijd waardig af te sluiten.

We hebben bewust gekozen voor bieren die je vlotjes gaat terugvinden in jouw supermarkt zodat je wegkomt met ‘one stop shopping’ en bijna enkel nog de voetjes onder je eigen feesttafel moet schuiven. Misschien enkel nog even opletten met het openen van die oesters … blinis met kaviaar zijn desnoods een erg veilig alternatief!

Cover © Freepik