Yannick de Cocqueau
River North
Denver’s place to beer
Colorado is één van de absolute hopspots van de VS en in de hoofdstad Denver is dat niet anders. Je vindt er legendarische brouwerijen als The Great Divide, Left Hand RiNo, Blue Moon, Coors, ... maar ook Flying Dog maakte hier zijn debuut. Daarnaast zijn er onnoemelijk veel kleine pareltjes met bijhorende taphouse. En nu we het over Flying Dog gehad hebben, willen we even de brouwerij vermelden die in de schoenen van deze reus is gestapt in 2012. Als de kat van huis is, dansen de muizen, dat is goed geweten. Flying Dog had de brouwlocatie in de River North Art District (RiNo voor de vrienden) al even verlaten (in 2007) en een nieuwkomer zag hierin een voorteken om er zelf wat uit te proberen. Het werd een brouwerij dat een vliegende start zou kennen en ondertussen is uitgegroeid tot een vaste waarde van de bierscene in Denver. Let me present to you ... River North Brewery!

In de bruisende stad Denver, Colorado, ontstond in 2012 als het ware een kleine bierrevolutie die de smaakpapillen van bierliefhebbers helemaal zou doen ontwaken. Dit was het jaar waarin Matthew en Jessica Hess, een gepassioneerd stel met een diepgewortelde liefde voor bier, de deuren openden van River North Brewery. Matt reeds stevig wat ervaring opgedaan als hobbybrouwer en als ingenieur in de ‘aerospace’ had hij ook voldoende technische bagage om de stap te wagen. Alles op alles, job opgeven en er helemaal voor gaan.

River North Brewery is zoals je het waarschijnlijk al kon raden vernoemd naar de plek waar het allemaal begon. De Hess’ hadden een visie: bieren brouwen die zowel traditioneel als grensverleggend waren, en ze deden dat met verve. Ze begonnen met het brouwen van Belgische stijlen. Matt is namelijk gefascineerd door gist en dan Belgische bieren staan nu eenmaal bekend om hun uitgesproken gistprofiel. Uiteraard gaf hij vaak enige Amerikaanse interpretatie aan onze klassiekers.

Al snel verwierf River North Brewery bekendheid voor zijn bieren die even gevarieerd waren als de omliggende Rocky Mountains. Hun assortiment omvatte sierlijke saison-achtige bieren, een vaandel dragend witbier, quadrupels, robuuste stouts en uiteraard IPA’s die zich in de harten van bierkenners nestelden. Maar dat was nog maar het begin.

In de loop van 2015 en 2016 maakte de brouwerij een gedurfde zet, letterlijk, en verhuisde naar een nieuwe locatie in het noordwesten van Denver. De huidige locatie was te klein geworden en de eigenaar had sowieso beslist de site te verkopen om plaats te maken voor appartementen. Deze verhuizing gaf hen de ruimte om te experimenteren, te groeien en de kunst van het lageren op houten vaten te omarmen. Bourbon lag voor de hand (we zitten tenslotte in de VS), maar anderen volgden.

Met deze vatgerijpte bieren en hun constant evoluerende creatieve brouwsels, vestigde River North Brewery zich als een brouwerij die meer was dan alleen een plek om te drinken. Het werd een bestemming voor diegenen die op zoek waren naar een smaakervaring die zich onderscheidde van de rest.

In 2019 werd weer een nieuwe stap gezet met een terugkeer naar de bron. River North opende een tweede taproom met een kleinere brouwinstallatie niet zo heel ver van waar het allemaal begon… in River North Art District, één van de bruisendste wijken van Denver.

Als je dus ooit in Denver bent, vergeet dan niet om River North Brewery te bezoeken. Hier kun je genieten van bieren die doordrenkt zijn met de passie van visionaire brouwers die vastbesloten zijn om de wereld van bier te blijven veranderen, één slok per keer, zonder te vergeten om ook erg toegankelijke, evenwichtige en doordrinkbare bieren te blijven maken voor wie gewoon eentje wil ‘drinken’.

Momenteel moet je inderdaad nog naar de VS om de bieren te proeven want er wordt nog niet naar België geëxporteerd. De eerste stappen onze richting uit zijn echter wel gezet met enkele meer dan succesvolle inschrijvingen op de Brussels Beer Challenge. Een gouden en twee zilveren medailles op de laatste editie, chapeau. Ze willen gerust verder proberen geraken, dus geïnteresseerde importeurs moeten zeker niet aarzelen.

Als fervente wandelaar heb ik een kleine voorliefde voor hun Midnight Hike dat naast zilver op BBC ook in de VS niet ongemerkt is gebleven. Een prachtige stevige porter waarop cacao nibs hebben mogen marineren. Zalig.

Bier: Midnight Hike

  • Brouwerij: River North Brewery
  • Volume: 37,56 cl
  • Alcohol Volume %: 11 %
  • Zicht: Diep donker bruin, bijna zwart. Ondoorschijnend. Licht gekleurde, fijnmazige schuimkraag dat wat snel inzakt tot een ringetje, maar dan goed stand houdt voor dit type bier.
  • Geur/aroma’s: Een zacht vleugje karamel. Stevig geroosterd aroma (cacao, geroosterd brood). Licht fenolische accenten (peperig, leder, bijna licht rokerige hint). Wat hogere alcoholen (foezels).
  • Smaak: Vrij zoete en erg moutige aanzet. Bijna licht viskeus in de mond. Zacht verfrissend koolzuur dat het bier helpt dragen. Veel body. Goede moutbitterheid en pure cacao die tegengewicht bieden aan de zoetigheid en uitmonden in een finale die net droog genoeg is. Alcoholwarmend.
  • Foodpairing: Best wat stevige kost … Brugge Prestige, gelakte ribbekes op de BBQ, Javanais taart.