
We kiezen voor de Rodenbach Grand Cru, een uiterst verfrissend bier met een prachtig evenwicht. Het is niet voor niets dat dit bier haar titel wist te verlengen op de Brussels Beer Challenge. Ook de Vintage viel in de prijzen met een bronzen plak, maar de ‘Grand Cru’ blijkt dus toch echt wel een ‘Grand Cru’ te zijn.
Nu ja, … elke foeder is anders en dat laat de Vintage helemaal tot uiting komen. Soms wat zuurder, soms wat rijker in tannines. Het gerijpte bier zal in elke foeder evenwel niet erg veel restsuikers meer bevatten. Door zuiver met gerijpt bier te werken (wat bij de Vintage het geval is), ga je de drinkbaarheid van de Grand Cru (en de Classic) dus niet verkrijgen. Het zachte, malse mondgevoel dat je in die bieren hebt is afkomstig van (de restsuikers van) het jonge bier. De Vintage is daarom niet ‘minder goed’ maar zal steeds veel minder een ‘allemansvriend’ zijn.
Bier: Rodenbach Grand Cru
- Brouwerij: Rodenbach (BE) onderdeel van Swinkels Family Brewers (NL)
- Volume: 33 cl
- Alcohol Volume %: 6,0%
- Kleur: Ruby, roodbruine kleur met een witte kraag. Volledig helder.
- Geur/aroma’s: Complexe neus met hinten van hout, fruit (esters), groene appeltjes, vineus.
- Smaak: Vol en fris, Een toetsje karamel, vineus, complex, lange vrij krachtige en fris zure afdronk.
- Foodpairing: Maatjes, pikante wok met gamba’s, rood vlees gegrild op de BBQ, pittige blauwschimmelkaas.
Even voor de volledigheid …
De verschillende Rodenbachbieren (zonder fruit) zijn als volgt samengesteld:
- RODENBACH CLASSIC: 3/4de jong en 1/4de gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier (5,2% v/a)
- RODENBACH GRAND CRU: 1/3de jong en 2/3de gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier (6% v/a)
- RODENBACH VINTAGE: 100 % bier dat 24 maanden heeft gerijpt op 1 uitgelezen, door de keldermeester geselecteerde, foeder (7% v/a)