Yannick de Cocqueau
Sabayon
Met bier!
https://flic.kr/p/2mFBXy
Sabayon is een typisch Italiaans dessert (Zabaglione), maar met een heel eenvoudige 'wissel' heb je een schitterende Belgische variante!

Ben je nog op zoek naar een leuk dessertje voor het laatste maal (van het jaar) … dan is een Sabayon kloppen zeker een aanrader. Buiten het feit dat het lekker is, is het eigenlijk niet zo moeilijk en bovendien kun je er wel de show mee stelen. Sabayon is namelijk een typische ‘zaalbereiding’ die ‘à la minute’ aan tafel wordt gemaakt. Veel heb je niet nodig en je kunt behoorlijk wat op voorhand klaar zetten.

Qua hoeveelheid vertrek je best van 1 ei per persoon. Volgend recept hoef je dus maar te vermenigvuldigen afhankelijk van het aantal personen dat je laat mee feesten. Elk kan ook zijn eigen Sabayon maken maar dan heb je wel wat meer afwas …

Het eigeel doe je in een hoge pan en het wit hou je opzij. Hou zeker een schaaltje bij, want dit is jouw ‘maatbeker’ voor het vervolg. Bij het eigeel ga je 1/2 dopje suiker toevoegen en 2 dopjes kriek. Begin het geheel op te kloppen met een garde (ofte ‘klopper’) en verwarm op een zacht vuur terwijl je stevig blijft doorkloppen. Zorg zeker dat het geheel ook niet te warm wordt en niet aanbrandt want anders krijg je eerder een kriekommelet dan een krieksabayon. Na een tijdje gaat het mengsel beginnen binden en schuimig worden. Wanneer het stevig genoeg is haal je het van het vuur en dien je meteen op in glaasjes. Makkelijk toch!

Misschien toch enkele tips …

  • Regel de temperatuur door de pot af en toe van het vuur te halen terwijl je blijft doorkloppen;
  • Let op de ‘hoeken’ onderaan de pan. Als het ergens aanbrandt, is het daar;
  • Heb je geen vertrouwen in jouw ‘armslag’ met die klopper, overweeg een mixer. Het is minder spectaculair als je het ‘en public’ doet, maar het werkt wel goed;
  • Afhankelijk van het type bier dat je gebruikt (zoetigheid) kun je de hoeveelheid suiker aanpassen. Een wat zoete kriek met natuurlijke fruitsmaak is hier best (een Kriek Boon om maar iets te noemen).

Sabayon kun je op zich eten maar kun je ook gerust gebruiken als sausje op een bolletje ijs. Gezien je bij het maken van de Sabayon geen weg weet met het eiwit kun je de uitdaging dus nog wat uitbreiden door daar ijs van te gaan draaien of merengue te maken … maar je kunt ze ook gewoon in huis halen natuurlijk!

Leuk met Sabayon is dat je het met nagenoeg elk bier kunt doen al zal een bier met toch wat zoetigheid en niet teveel bitterheid best werken. Neem dus een fruitbier, een zachte porter, een barley wine, … oefening baart kunst en experimenteren is sowieso altijd leuk.

Succes en vooral, SMAKELIJK!

PS mocht je hopeloos worden : het internet wemelt van filmpjes over het kloppen van Sabayon !

Baba Grand Marnier

Coverfoto (c) https://flic.kr/p/2mFBXy