
Op initiatief van ex-minister Mieke Schauvliege sloten 9 brouwerijen (AB InBev, Alken-Maes, Cornelissen, De Halve Maan, Duvel Moortgat, Haacht, Het Anker, Huyghe en Verhaeghe) op 6 september 2018 een Green Deal met de Vlaamse overheid. Later stapten ook Brouwerij Van Honsebrouck (de kasteelbrouwerij), Brouwerij Trappisten Westmalle en Brouwerij Van Steenberge in het project. Ze engageren zich om het waterverbruik bij het brouwen van bier te verminderen tegen 2022. Water is niet alleen het hoofdbestanddeel van bier, het is ook een belangrijke hulpbron bij heel wat randprocessen van het brouwproces: reiniging van installaties, spoeling, koeling, stoomproductie, enzovoort. Brouwerijen zijn sterk afhankelijk van water van een zeer goede kwaliteit. Daartegenover staat dat onze waterbronnen steeds meer onder druk komen te staan. Duurzaam omgaan met water is binnen de brouwerijsector dan ook een prioriteit.
Als consument kan je de brouwector (en de horecasector) steunen door meer Belgisch bier te drinken tijdens de warme zomermaanden. Het moto is simpel: ‘Save water, drink beer’.
Cover © Pixabay
Foto © Bart Van der Perre