Luc De Raedemaeker
Simpele spaghetti met asperges & bier
Asperges zijn vandaag de dag het hele jaar door verkrijgbaar. Lekker 'vers' uit Peru of - the horror... the horror... - plat gekookt in een glazen potje. De Peruviaanse asperges zijn echter eveneens een ramp al heeft dat minder met de smaak te maken. Het land kampt met ernstige watertekorten en asperges zijn dorstige plantjes. Water dat de plaatselijke bevolking goed zou kunnen gebruiken voor hun eigen voedselvoorziening en dat maakt het ook ethisch allemaal niet zo kies. Bovendien zijn Peruviaanse asperges wekenlang op weg naar ons bord. Echte liefhebbers wachten tot dat het Belgische seizoen is begonnen.

Asperges van bij ons dus… Maar we moeten wel eerlijk zijn: onze asperges stammen uit Azië en worden al sinds de oudheid gekweekt. Er bestaan zowel groene asperges (die kleiner en dunner zijn) als witte (die zacht en een tikkeltje zoet zijn) en paarse (die een krachtigere smaak hebben). Laten we ons even concentreren op de witte, het zogenaamde ‘witte goud’. Deze asperges worden onder de grond gekweekt en zijn de prima donna’s onder de asperges. Het witte goud van België kan je makkelijk ‘huwen’ met een bier. Asperges zijn immers zowel zacht van smaak als licht bitter. Met volgend receptje ga je eenvoudig wat culinair plezier tegemoet.

Ingrediënten:

 • 400 g spaghetti
 • 1 kg asperges
 • Oude Brugse kaas
 • Boter
 • Handvol gehakte bieslook
 • Peper & zout

Bereidingswijze:

 1. Schil de asperges en snij in kleine stukjes.
 2. Kook de asperges beetgaar in kokend gezouten water en giet af.
 3. Smelt de boter in een pan.
 4. Bak de asperges even kort aan in de hete boter. Kruid met peper & zout.
 5. Kook de spaghetti.
 6. Giet de spaghetti af.
 7. Meng de spaghetti met de gestoofde asperges (voeg eventueel een lepel kookvocht toe).
 8. Bestrooi met geraspte Oud Brugge en de bieslook.

Pairing:

Bij dit gerecht past een fris, krachtig en hoppig bier. Een XX Bitter (6% ABV) van Brouwerij De Ranke voldoet aan al deze criteria. De aangename bittere toets sluit naadloos aan bij het bittertje in de groente. Dezelfde bitterheid snijdt door de smeuïge boter en kaas en reinigt ons pallet. De frisse toets houdt de combinatie levendig. Voor wie van een lichter bier houdt, raden we een Taras Bulba (4,5% ABV) van Brasserie de la Senne aan.

Cover © Lekker van bij ons

Foto © Brouwerij De Ranke