Luc De Raedemaeker
Steak & Blowjobday
Vandaag weer eens een vrijdag de 13e, maar er zijn ergere dagen ... hoewel ... morgen is het bijvoorbeeld 'Steak & Blowjob' dag. Het is een hele simpele feestdag, geen dure bloemen, chique dineetjes, prijzige champagne, chocola of andere dure cadeau’s. Gewoon een zalige steak en daarna een pijpbeurt, of eerst een pijpbeurt en dan een steak, de volgorde is niet zo belangrijk. Het hoeft ook niet bij één steak en/of blowjob te blijven natuurlijk. Ook een uitstekend glas gerstenat kan natuurlijk niet ontbreken.

Deze satire op Valentijn is razend populair – bij de mannen – in de Angelsaksische wereld. Over de oorsprong van deze feestdag tasten we in het duister. Volgens sommigen dateert de ‘steak en blowjob’-dag uit de tijd van de Romeinen. De dag zou in het jaar 269 voor Christus in het leven geroepen zijn door Claudius Fellatio, de neef van Sint-Valentijn. Anderen beweren dat het de Amerikaanse president Harry S. Truman was die in 1945, net na de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog, opriep om de terugkerende troepen te ‘bedanken’ voor hun inzet voor het vaderland. Een andere plausibele verklaring is dat de Amerikaanse radio-dj Tom Birdsey, van het radio station WFNX in Boston in 2002 de dag creëerde. Onze Duitse buren hebben hun eigen variant : ‘Schniblo-Tag’  (Schnitzel- und Blowjob Tag).  

We geven een aantal pairing tips om deze dag nog leuker te maken. Een eenvoudige steak met frieten en sla pairt fantastisch met een Special Belge (Palm, Bolleke Koninck, Special De Ryck, …). De karamel mout van het bier vult de subtiele smaken van de steak mooi aan. De lichte bitterheid en carbonatie countert mooi het ‘smeuïge’ van de frieten. De sla zorgt dan weer voor een frisse ‘bite’. Ook een frisse pils (Pils 13, Cristal, Stella, …) past perfect. Niet nadenken dus, maar puur genieten. Een entrecote met bearnaisesaus vindt een geweldige partner in de Chimay Rouge. Het bier en het gerecht houden elkaar perfect in evenwicht. De licht gebrande toetsen van het bier en de steak passen uitstekend bij elkaar. Het bier moet alles uit de kast halen, maar houdt net het hoofd boven tegenover de saus. Een machtige en toch subtiele en sensuele pairing. Peperroomsaus smeekt om een kruidig donker bier, een Saint Feuillien Brune of een Saint-Monon Brune. Een steak provençale heeft dan weer nood aan een fruitig en krachtig bier, onze keuze gaat dan ook naar een oer klassieke Belgische Tripel (Westmalle, Lefort Tripel, ….). Steak Rossini, met een garnituur van ganzenlever en truffel, dankt zijn naam aan de Italiaanse componist Rossini. Deze machtige bereiding gaat wonderwel samen met een Barley Wine of Quadruppel, denk maar aan een Gulden Draak 9000. Bij een zoete paardensteak past een fris en hoppig Zinnebir van  Brasserie de la Senne uitstekend. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Een steak bakken is echter niet eenvoudig. Volg deze tips voor een perfect resultaat.

Benodigdheden: steak, echte boter, peper en zout

  1. Laat het vlees en boter op kamertemperatuur komen.
  2. Smelt de boter op een middelmatig vuur in een pan.
  3. Kruid de steak stevig met peper en zout.
  4. Als de boter schuimt zet je het vuur wat hoger en leg je vervolgens de steak in de pan.
  5. Schroei de steak gedurende 2 à 3 minuten dicht en draai, laat bakken tot de steak de gewenste ‘cuisson’ heeft.

Cuissons:

  • Bleu of bijna rauw: de binnenzijde is rauw, maar wel warm.
  • Saignant of Rood: de binnenzijde is bloederig en sappig.
  • À point of rosé: de binnenzijde is wel sappig, maar niet bloederig.
  • Bien cuit of goed doorbakken: de binnenzijde is droog. Voor personen met een leder fetisjisme.

Tips voor een perfecte blowjob vindt u op gespecialiseerde sites.

Fotos © Bart Van der Perre