Luc De Raedemaeker
Blue Stilton & Sainte-Hélène Barley Wine
blue-cheese-food-mold-dairy-product-made-from-goat-sheep-cow-milk_88242-7300
Blue Stilton wordt door de Engelsen de 'Koning der Kazen' genoemd. Deze pikante blauwaderkaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk. De kaas is beschermd en mag maar in zes kaasmakerijen worden gemaakt. Deze bevinden zich in Nottinghamshire, Derbyshire en Leicestershire.

Blue Stilton wordt niet geperst, zoals veel andere kazen. Hij wordt dagelijks omgedraaid. Als de kaas sterk genoeg is, wordt de vorm eraf gehaald. Na zes weken wordt de kaas doorboord met naalden om de blauwschimmel cultuur te laten groeien. Deze schimmel geeft de kaas zijn pikante toets. De kaas heeft een romige en tegelijkertijd een brokkelige structuur.

Deze blauwe kaas is ontzettend lekker bij een glas Barley Wine. We kiezen voor de Sainte-Hélène Barley Wine. Een Belgische interpretatie van de stijl. De kaas is uitstekend opgewassen tegen de hoge alcohol. De zoetheid en de kracht van het bier geven de pikante toetsen een weerwoord.