Luc De Raedemaeker
Tajine met kefta en tomaten & St-Feuillien Tripel
Ter ere van de onafhankelijk van Marokko en de multiculturele samenleving
real-tagine-street-morocco-moroccan-tagine-tajin_117930-386
Vandaag is het een nationale feestdag in Marokko: 'Takdim watikat al-istiqlal' is de verjaardag van het Onafhankelijkheidsmanifest. In Marokko publiceerde de 'Parti de l'Istiqlal' (Partij voor de Onafhankelijkheid) op 11 januari 1944 een manifest waarin zij pleitte voor volledige onafhankelijkheid van het Noord-Afrikaanse land. Dit manifest werd door 67 bekende Marokkanen ondertekend en door Ahmed Balafrej overhandigd aan de sultan, het Marokkaanse volk, de Fransen en aan de geallieerden. Een historisch belangrijk moment voor Marokko. De onafhankelijkheid kwam er echter pas op 18 november 1956. Om deze heuglijke dag te vieren serveren we Tagine met Kefta en tomaten. Als oude Belgen kunnen we het niet laten om hierbij van een St-Feuillien Tripel te genieten.

Een absolute klassieker uit de Marokkaanse keuken is tajine. De naam van het gerecht verwijst naar de kookpot waarin het wordt klaargemaakt: een tajine bestaat uit een lage schaal van aardewerk met een kegelvormig of bolvormig deksel. De schaal wordt op het gasvuur, in de oven of op een rooster boven hete kolen gezet. In de tajine worden gerechten gemaakt op basis van lam, rund, kip, vlees, vis of groenten. Klassiekers zijn bijvoorbeeld tajine van kip met olijven, tajine van lamsvlees met abrikozen, of tajine met gehaktballetjes. In veel tajinegerechten wordt gebruik gemaakt van populaire Noord-Afrikaanse specerijen zoals komijn, koriander of ras-el-hanout (een kruidenmix). Vandaag maken we tajine met kefta en tomaten.

Ingrediënten:

  • 750 g lamsgehakt
  • 2 tl ras-el-hanout
  • 1 tl gemalen konijn
  • 2  tl paprika poeder
  • 2 el gehakte verse koriander
  • 1/4 tl kurkuma
  • snuifje cayennepeper
  • twee fijngesnipperde uien
  • vier fijngesnipperde teentjes look
  • twee blikken tomaten van 400 g
  • 2 tl suiker
  • olijfolie
  • peper & zout

Bereidingswijze:

  1. Meng gehakt, ras-el-hanout, komijnpoeder, paprikapoeder, cayennepeper en de fijngehakte koriander in een kom. Kruid met peper en zout.
  2. Rol stevige balletjes van drie centimeter diameter.
  3. Verwarm de olie en stoof de uien en de look op een zacht vuurtje. Voeg de blikken tomaat toe en voeg de kurkuma en suiker toe. Kruid met peper en zout.
  4. Laat gedurende 30 minuten zachtjes pruttelen.
  5. Verwarm een scheut olijfolie in een braadpan en bak de balletjes aan. Ze hoeven niet gaar te zijn.
  6. Neem de balletjes uit de pan en leg ze op keukenpapier.
  7. Voeg de balletjes na 30 minuten aan de saus toe en laat ze gedurende 20 minuten meestoven.
  8. Serveer met couscous.

Pairing: 

De St-Feuillien Tripel is een krachtig en kruidig bier dat uitstekend past bij deze Noord-Afrikaanse delicatesse. De kruidigheid van beide partners sluit perfect bij elkaar aan. De fruitige toets van het bier zorgt voor een extra dimensie. Er is nog hoop voor een multiculturele samenleving.

Cover © Freepik

Foto © Brasserie St-Feuillien