
Een absolute klassieker uit de Marokkaanse keuken is tajine. De naam van het gerecht verwijst naar de kookpot waarin het wordt klaargemaakt: een tajine bestaat uit een lage schaal van aardewerk met een kegelvormig of bolvormig deksel. De schaal wordt op het gasvuur, in de oven of op een rooster boven hete kolen gezet. In de tajine worden gerechten gemaakt op basis van lam, rund, kip, vlees, vis of groenten. Klassiekers zijn bijvoorbeeld tajine van kip met olijven, tajine van lamsvlees met abrikozen, of tajine met gehaktballetjes. In veel tajinegerechten wordt gebruik gemaakt van populaire Noord-Afrikaanse specerijen zoals komijn, koriander of ras-el-hanout (een kruidenmix). Vandaag maken we tajine met kefta en tomaten.
Ingrediënten:
- 750 g lamsgehakt
- 2 tl ras-el-hanout
- 1 tl gemalen konijn
- 2 tl paprika poeder
- 2 el gehakte verse koriander
- 1/4 tl kurkuma
- snuifje cayennepeper
- twee fijngesnipperde uien
- vier fijngesnipperde teentjes look
- twee blikken tomaten van 400 g
- 2 tl suiker
- olijfolie
- peper & zout
Bereidingswijze:
- Meng gehakt, ras-el-hanout, komijnpoeder, paprikapoeder, cayennepeper en de fijngehakte koriander in een kom. Kruid met peper en zout.
- Rol stevige balletjes van drie centimeter diameter.
- Verwarm de olie en stoof de uien en de look op een zacht vuurtje. Voeg de blikken tomaat toe en voeg de kurkuma en suiker toe. Kruid met peper en zout.
- Laat gedurende 30 minuten zachtjes pruttelen.
- Verwarm een scheut olijfolie in een braadpan en bak de balletjes aan. Ze hoeven niet gaar te zijn.
- Neem de balletjes uit de pan en leg ze op keukenpapier.
- Voeg de balletjes na 30 minuten aan de saus toe en laat ze gedurende 20 minuten meestoven.
- Serveer met couscous.
Pairing:
De St-Feuillien Tripel is een krachtig en kruidig bier dat uitstekend past bij deze Noord-Afrikaanse delicatesse. De kruidigheid van beide partners sluit perfect bij elkaar aan. De fruitige toets van het bier zorgt voor een extra dimensie. Er is nog hoop voor een multiculturele samenleving.
Cover © Freepik
Foto © Brasserie St-Feuillien