Bier Grand Cru
Talking Heads:
Johan Van Dyck
Oprichter (samen met z'n vrouw Karen) van de Antwerpse Brouw Compagnie, dé lokale en onafhankelijke brouwerij van Antwerpen. Reeds 20 jaar actief in de biersector, o.a. bij brouwerij Hoegaarden, Dommelsch (NL) en Duvel-Moortgatgroep. Bracht na 3 jaar onderzoek het historische Seefbier terug, dat hij nu in de splinternieuwe brouwerij in centrum Antwerpen brouwt. Gepassioneerd brouwer, fervent bierliefhebber, vader van 3 kinderen.

Naar wat kijkt u graag ?

Met de brouwerij én als vader van 3 kinderen kijk ik zelden nog klassieke televisie. Als ik voor een scherm kruipt zal het Netflix of Youtube zijn. Qua film is mijn all-time favorite ‘Back To The Future’. Het verhaal, de hele sfeer, de muziek… Ik ken deze films uit het hoofd… Twee prachtige quotes uit de film, die je ook als mijn ‘levensfilosofie’ zou mogen nemen: “You can accomplish anything, if you just put your mind to it” en Doc Brown die op ’t einde Marty het advies geeft “Your future isn’t written yet. You can make it whatever you want, so make it a good one !”

Wat leest u graag ?

Toen ik 20 jaar geleden startte in de bierwereld, was dit vanuit m’n economische opleiding (TEW & MBA). Eens de biermicrobe te pakken, schoolde ik bij op het vlak van biochemie en brouwen, en de magie van het brouwen blijf ik ongezien boeiend en wonderlijk vinden.
Je zal me dan ook vaak vinden met boeken over brouwen, hop, gist, … Er is zoveel te ontdekken, en elke dag leren we nieuwe dingen en methodes bij.
Een speciaal zwak heb ik voor oude brouwboeken. Vanaf de 18de eeuw heb je meer en meer ‘vakliteratuur’. Deze oude boeken geven een unieke kijk in de evolutie van ons vak, soms een mix van ervaring, bijgeloof, en noties van wetenschap. Ingrediënten, kruiden en methodes die soms lang vergeten zijn. En alleen al voor de oude tekeningen van installaties zijn deze boeken aanraders.

Naar wat luistert u graag?

Mijn muzieksmaak is zoals m’n biervoorkeur: afhankelijk van het moment, het gezelschap en de plaats kan die heel uiteenlopend zijn…

Nostalgie uit m’n kindertijd stuurt me regelmatig richting jaren ’80 muziek. Muziek waar ik simpelweg goed gezind van wordt. Er is in de jaren ’80 overigens ook heel wat ‘bagger’ gemaakt, dus moest je nieuwsgierig zijn vind je mijn jaren ’80 lijst op Spotify onder ‘toffe 80’s’ .
Als uitloper hiervan – en dan toch iets meer hedendaags – ben ik ook fan van de hele golf aan Synthwave muziek: duidelijk geïnspireerd op de jaren ’80, maar ideale muziek bij wat administratie op de brouwerij.
Een zonnig moment, deze muziek en dan qua Bier-pairing: zacht blond bier, bv. onze Seef of ‘Hussy’ en het beeld klopt helemaal.

Op andere momenten mag je me ‘Radio Minerva’ fan noemen: crooners als Bing Crosby, Dean Martin, Nat King Cole, tot Ella Fitzgerald, de Andrew Sisters, … Onze Qua-dubbel ‘Nonkel Pater’ erbij, al dan niet met een lekker dineetje.

Als gitarist en tiener uit de jaren ’90 is tot slot niets zo ontspannend als een goed nummer opzetten van GNR, Metallica, ACDC, Queen etc, m’n gitaar in-pluggen in de versterker en de ‘Slash’ in mezelf wakker maken. Een stevige gehopte Super Cadix erbij (ja dan mag die van de fles) of een Bootje’s Bier en het feestje is begonnen.

En zo heb ik in 1 keer een nieuwe pairing gelanceerd: de muziek & bier pairing!

Met welk persoon wilt u graag een glas bier drinken?

Een brouwerij opstarten ‘vanuit het niets’ , zonder groot startkapitaal en zonder een grote brouwerij of groep investeerders achter je is een enorm avontuur dat ook geregeld de nodige uitdagingen heeft: zaken waarbij je wat nachtrust mist en moet zien hoe je dit zal oplossen of aanpakken. Een glas drinken met mensen die een gelijkaardig traject hebben doorgemaakt (ook buiten de bierwereld om), geeft me altijd veel inspiratie. En bieren drinken met de brouwers die ze gebrouwen hebben is ook altijd een feest.

Wat is uw beste bierherinnering ?

Jaren hebben Karen en ik dag en nacht gewerkt om die ene droom waar te maken: een lokale onafhankelijke brouwerij in Antwerpen bouwen. Het was en is zeker niet altijd evident, maar – o.a. dankzij de steun van vele bierliefhebbers die onze bieren drinken en sommigen ook mee gecrowdfund hebben – staat de brouwerij er nu.
Een bijzonder moment was toen de ketels de eerste avond in de het gebouw stonden. ’s Avonds – wanneer iedereen naar huis was – bleven Karen en ik achter. Te midden van de immense ketels en tanks die nog aangesloten moesten worden. Een magisch moment. Zowel van enthousiasme als tegelijk toch ook een beetje overweldigen, nu was het allemaal echt…
Een droom die plots tastbaar was. Kippenvel.

Naar welke bierrealisatie kijkt u op / bent u jaloers ?

Jaloezie is het zeker niet, zet mij maar gerust in de fanclub. De fanclub van Pierre Celis, de oprichter van Hoegaarden. Uiteraard voor het unieke werk dat hij in de jaren ’60 deed met het terugbrengen van het bier van Hoegaarden, maar ook hoe hij hiervan – in tijden dat andere speciaalbier-brouwers één voor één de deuren moesten sluiten – een prachtige brouwerij maakte. Op latere leeftijd verhuist hij naar Texas waar hij opnieuw een brouwerij start… Z’n leven leest als een jongensboek.
Een succesvol brouwer en ondernemer, die tegelijk heel toegankelijk was en heel wat brouwers ook geholpen heeft (zonder dat dit vaak geweten is), duidelijk met de visie dat wat goed is voor de biermarkt goed is voor iedereen. Ik heb het geluk gehad Pierre enkele keren te ontmoeten in de laatste jaren van z’n leven. Ook toen nog zat hij vol met initiatief en ideeën, en wilde hij zelfs nog een nieuwe brouwerij en bier opstarten. Een bijzonder en inspirerend man.

Maar ook bij de ‘levenden’ zijn er heel wat brouwers waar ik veel respect voor heb. Met de garantie een heel pak te vergeten, denk ik hierbij bv aan de gebroeders Roman die als 14de generatie hun familiebrouwerij tot een sprankelde moderne brouwerij omzetten, Frank Boon – die een kleine virtueel failliete brouwerij, en quasi verdwenen bierstijl – wist uit te bouwen tot een succes, Charles Leclefs – die brouwerij het Anker tot een prachtige florerende brouwerij weet uit te bouwen, … En ook weer allemaal mensen die oprecht gepassioneerd met bier bezig zijn. Allemaal figuren en verhalen waar ik met veel respect naar opkijk.

Wat is voor u de groots mogelijke heiligschennis binnen de bierwereld (m.a.w. welk heilig huisje zou u met man en macht verdedigen)?

Alle bierbrouwers hebben een gemeenschappelijk belang: zorgen dat de biermarkt aantrekkelijk is en blijft, door goede, kwalitatieve en originele bieren te brouwen en de bierliefhebber te verwennen met sublieme brouwsels. Naast de grote klassiekers is er nood aan nieuwkomers en innovatie. Van het collegiaal samen de biermarkt uit te bouwen worden we allemaal beter van. Helaas is dit soms in de praktijk moeilijk: horecazaken worden verboden bieren van anderen te verkopen, contractueel verplicht bieren van collega’s te saneren, of met geld, gratis bier of bv terrasmeubilair verleid tot het stopzetten van andere bieren. Hierdoor verschraalt de biermarkt, en worden middelen (geld, mensen aandacht) – die de biermarkt zouden kunnen versterken – ingezet voor de afbraak van de eigen categorie.
Uiteraard staan wij nu als kleine onafhankelijke brouwerij aan de ‘zwakste’ kant van dit verhaal, waardoor deze mening gekleurd kan lijken – maar ik geloof sterk in het ‘samen sterk’ principe als categorie.
Michel Ordeman van Jopen (NL) zei me ooit: “Gelukkig is de bierwereld 99% asshole free”, en dat is ook zo. En bij vele brouwers is er wel degelijk ook veel collegialiteit. Maar aan die 1% bij deze de warme oproep: geloof in de kracht van uw eigen bieren, en zet daar uw middelen achter. Je wordt er zelf beter van !

Welk gerecht met bijpassend bier verkiest u als laatste avondmaal?

Mijn laatste avondmaal zou ik sowieso met m’n gezin willen zijn: Karen en en onze 2 prachtige dochters en super zoontje. Qua bier is het een eenvoudige keuze: Seefbier, het bier dat onze droom heeft waargemaakt en ons leven totaal heeft veranderd. Qua gerecht mogen de kinderen dan kiezen, dus de frituur, BBQ of spaghetti zijn grote kanshebbers.
Voor mij allemaal prima !