Bier Grand Cru
Talking Heads:
Yannick Boes
Yannick Boes (Jean-Marie-Simon-Paul) is Doctor in de Rechten en brouwer. Hij is geboren te Leuven op 11/07/1945 en getogen te Alken (Limburg). Tijdens zijn actieve loopbaan bekleedde hij verscheidene topfuncties binnen Alken-Maes. Daarnaast ligt hij als echte bierman aan de basis van vele bierprojecten. Zonder Yannick zou de (Belgische) bierwereld er compleet anders uitzien. Hij is een man van grote klasse.

Naar wat kijkt u graag?

Ik geef toe: ik kijk graag TV – uiteraard het nieuws s’middags en s’avonds en nieuwsprogrammas zoals “C’est dans l’air” op de Franse zender Antenne 5. Daarbuiten Franse politiefilms vooral op de Franse zenders.

Wat leest u graag?

Ik ben geabonneerd op verschillende bierrevues en tijdschriften en deze lees ik wel grondig. Ik ben ook steeds benieuwd het wekelijks persoverzicht van Hopnieuws op de blog van William Roelens te lezen: deze is bijzonder compleet en goed gemaakt om zeer accuraat de nieuwigheden van de brouwerswereld te kunnen volgen.

Naar wat luistert u graag?

Muziek uit mijn studentenjaren toen we nog uitgingen op privé en andere feestjes. Op mijn bureel staat wel eens welbekende klassieke muziek op dat u tot rust brengt.

Met welk persoon wilt u graag een glas bier drinken ?

Zonder twijfel met mijn vrouw die mij steeds verwondert door haar fantastisch smaakvermogen (ook voor wijn trouwens). Wij gaan elke week samen naar ons stamcafé in Borlo waarvan de uitbaatster mijn lessen zythologie volgde in de hotelschool van Herk-de-Stad, gelanceerd voor de eerste keer in 1999.

Zij hebben uiteraard de producten van onze Brouwerij (Alken-Maes) doch zeer regelmatig komt er een nieuw bier op de kaart dat we samen proeven.

Wat is uw beste bierherinnering?

Gezien mijn carrière in de bierwereld zijn er uiteraard zeer veel herinneringen doch eentje die zeker bijblijft is het proeven van bier uit de lagertanks in de pilsener brouwerij Pilsner Urquell in Pilzen in juli 2009 samen met mijn goede vriend-brouwer Robert Putman.

Wij waren zeer onder de indruk van de fantastische smaak van dat bier in de lagerkelders dat toch de bakermat was van onze eerste pils in Belgie: de Cristal.

Naar welke ‘bierrealisatie’ kijkt u op / bent u jaloers op?

Jaloezie of nijd is een slechte raadgever en ik heb dus eerder ‘bewondering’ voor al onze Belgische brouwers – groot en klein – en ook al diegenen die ijveren voor onze Belgische biercultuur, die onlangs werd erkend als immaterieel werelderfgoed door de Unesco. Ik ben blij en fier dat mijn idee van werelderfgoed mee in goede banen werd geleid door Krishan Maugdal en Sven Gatz.

Wat is voor u de groots mogelijke ‘heiligschennis’ binnen de bierwereld (m.a.w. welk heilig huisje zou u met man en macht verdedigen)?

Degenen die mij kennen weten hoeveel belang ik hecht aan het perfect tappen en schenken van ons edel gerstenat (vat en fles). In dat kader wordt er nog bijzonder veel ‘heiligschennis’ gepleegd en moet er nog zeer veel verbeteren. Jammer dat de BSB waarvan ik zovele jaren voorzitter was nu eigenlijk zijn schone dood is gestorven en dat slecht enkele brouwerijen daar nog de nodige aandacht aan schenken.

Welk gerecht met bijpassend bier verkiest u als laatste avondmaal?

Ook een van mijn dada’s vermits wij in Alken bij de eersten waren – begin van de jaren ’90 – om ‘bier en gastronomie’ te lanceren. Ik droom nog steeds niet van mijn ‘laatste avondmaal’ maar ik had onlangs in de hotelschool van Herk-de-Stad een bijzonder fijne ervaring: dessert van 3 soorten chocolade met daarbij het ‘keizerlijk’ bier van Gouden Carolus- whisky infused: een openbaring.

Foto’s © Bart Van der Perre