Bier Grand Cru
Talking Heads:
Yannick de Cocquéau
In het bier getuimelde economist die zich nu als freelancer bezig houdt met alles wat van dichtbij of veraf naar gerstenat ruikt: organisatie van evenementen, brouwen, schrijven, redactie, proeven als jurylid op (internationale) biercompetities, voordrachten, begeleiding van toeristen, vrijwilliger in bierverenigingen en op festivals, …

Naar wat kijkt u graag?

Ik heb geen TV en kijk dan ook enkel bewust naar DVD’s op PC. Alle genres kunnen mij wel boeien maar als ik echt wil ontspannen gaat mijn voorkeur niet zelden naar een goede animatiefilm of fantasy. Los daarvan kijk ik graag naar de eenvoudige dingen, de natuur en de ‘fauna’ op de trein … erg boeiend.

Wat leest u graag?

Vooral psychologische en/of historische trillers, maar eigenlijk een beetje van alles. Wel graag een beetje ‘to the point’. Schrijvers die een bladzijde nodig hebben om iets te zeggen dat op in een zin kon, zien me meestal na een paar pagina’s wel afhaken.

Naar wat luistert u graag?

Qua muziek: Vooral de radio … ik hou van afwisseling. Enige dat me eigenlijk echt niet kan bekoren is zuivere techno, house of dance. Daarnaast geniet ik best van de vogeltjes, de beloftevolle ‘pscht’ bij het openen van een flesje of een blik, of het kreunen van Rice Krispies die in de melk aan het verdrinken zijn.

Met welk persoon wilt u graag een glas bier drinken ?

Mocht hij nog van deze wereld zijn had ik het wel zien zitten om eens eentje te gaan drinken met Gainsbourg in de Gainsbar … zou wel iets geweest zijn, maar kan ik alvast definitief van mijn bucketlist schrappen (vooral gezien er in de hemel naar het schijnt geen bier is …). Met Ferran Adrià wil ik ook gerust eens een pint pakken. Wie in stat is een ‘culinaire revolutie’ te ontketenen zal wel iets interessants te vertellen vermoed ik.

Wat is uw beste bierherinnering? / Welk bier moment is u bijgebleven?

De eerste keer …!

Dat eerste flesje Maes pils, getsjoept uit den bompa zijn koelkast, het eerste brouwerijbezoek bij de Dolle Brouwers met ‘Moes’, het eerste brouwsel in de keuken zonder hop en met bakkersgist, …

Naar welke ‘bierrealisatie’ kijkt u op / bent u jaloers van?

Elke geslaagde Oude Geuze waarbij de steker precies wist welke lambiek te selecteren en nog eens te voorspellen hoe die na de hergisting een complex evenwichtig geheeld zouden vormen … artiesten zijn dat!

Welk gerecht met bijpassend bier verkiest u als laatste avondmail?

Een kaasschotel met wat mooie bieren om te delen. Als het in die categorie wat specifieker moet zijn ga ik voor getoast mueslibrood met een mooie Bleu d’Auvergne AOC begeleid door een glas Rochefort 8. Maar een frisse Pils 13 (of twee) bij een heet pak friet met veel zout zou al heel mooi zijn. Het is sowieso altijd ‘de voorlaatste’ dus ga ik niet moeilijk doen.

Wat is voor u de groots mogelijke ‘heiligschennis’ binnen de bierwereld (m.a.w. welk heilig huisje zou u met man en macht verdedigen)?

Het deftig onderhouden van tapinstallaties. Jammer genoeg wordt er nog heel veel goed bier ‘verkracht’ door slecht gekuiste leidingen. Pure zonde want zo wordt in een mum van tijd al het werk van de brouwer verknoeit en de pret compleet bedorven. Cafébaas zijn is net als brouwer een ‘stiel’ die je m.i. toch met enige kennis van zaken moet beoefenen. Wie het geen zier interesseert kan er dan maar ook best weg blijven … gaan de klanten in dank afnemen.