Luc De Raedemaeker
Terminus
In een vorig leven was Pieter Verheyde de sommelier van het befaamde driesterrenrestaurant het 'Hof van Cleve'. In 2014 keerde hij terug naar zijn roots en ging het wegrestaurant van zijn ouders leiden. Pal op de grensovergang met Frankrijk in Watou, in 'the middle of nowhere' tegenover een standplaats van truckers, bevindt zich restaurant Terminus. Verheyde wilde er de familiale traditie voortzetten. Zijn grootouders baatten hier een café-tankstation uit dat nog altijd bestaat, vlak ernaast richtten zijn ouders het huidige restaurant op.

Mensen van alle rang en stand komen hier naartoe. Het cliënteel is dan ook een bont allegaartje van truckers over bejaarde koppels en families met kinderen tot kritische gastronomen. Op de kaart staan zowel luxeproducten als goedkope stoofgerechten: de dagschotel kost slechts 13 euro. De zaak is trouwens elke dag open, doorlopend van ’s middags tot tien uur ’s avonds.

De keuken is volks maar van extreem hoog niveau. Vele producten zijn huisgemaakt. In het atelier worden hele beesten uitgebeend en “Niets van het dier gooien wij weg, alles wordt gebruikt”, aldus Pieter

Door zijn verleden ligt het zwaartepunt van de drankkaart bij de wijn (het aanbod is ronduit fantastisch). Maar ook de minnaar van de Dochter van de Korenaar komt ruimschoots aan zijn trekken. Belgische evergreens, Noord-Franse brouwsels en echte West-Vlaamse streekbieren (de bieren van de Dolle Brouwers zijn van het vat) zorgen voor een ‘Embarras du choix’. Deze plek is een must-visit.

Cover © Terminus