
Een mooi voorbeeld van een Belgische stout is de Buffalo Belgian Stout van Brouwerij Van den Bossche. De legende gaat als volgt: ‘In 1907 sloeg de legendarische Buffalo Bill zijn tenten op in Gent. De brouwersgasten van Van den Bossche bezochten het circus, terwijl het bier kookte. Ze betaalden een jongen om tijdens de voorstelling het vuur onder de brouwersketel in de gaten te houden. Hij had weliswaar goed gestookt maar te weinig in het wort geroerd, waardoor het bier licht verbrandde. Toch liet men het vergisten. Dat gaf een zwaarder bier met karameltoetsen en een ietwat ‘verbrand’ karakter’.
De Buffalo Belgian Stout wordt vandaag gebrouwen met gebrande mouten en karamelmouten. De Buffalo is een donker bier van hoge gisting dat het midden houdt tussen een zoete scotch en een bittere stout.
- Brouwerij: Brouwerij Van Den Bossche (BE)
- Volume: 33 cl
- Alcohol Volume %: 9,0%
- Kleur: Donkerbruine/zwarte kleur met een crèmekleurig schuimkraag.
- Geur/aroma’s: Toetsen van koffie, karamel en mout.
- Smaak: Volmondig, een echte bittersweet symphony, zoete finale met een koffie opstoot.
- Food pairing: Mokka mouse, melkchocolade truffels.
Foto’s © Bart Van der Perre