
The most wonderful time for a beer! ‘foute’ kersttrui
De kersttrui is helemaal hip hier in Nederland. Hoe fouter hoe beter zullen we maar zeggen. Hoewel ik normaliter niet altijd gecharmeerd ben van (vaak) flauwe teksten m.b.t. bier op truien en t-shirt, vind ik de bierige kersttrui met de leus; “the most wonderful time for a beer” stiekem toch wel heel erg leuk! Ze zijn er in allerlei kleuren en uitvoeringen en onder andere te koop bij; Etsy of Amazon.
Bierbrouwwedstrijd – Brand Porter
Vorige week is de Brand Porter gelanceerd. Uit 194 inzendingen is de beste Porter gekozen en die is gebrouwen door thuisbrouwers Niels Bosman en Dennis Pancras. De thuisbrouwers wonnen de competitie in mei 2016 en hebben daarna hun Porter gebrouwen in de brouwerij in Wijlre, samen met de meesterbrouwer van Brand. Brand Porter (6%) is vol en donker met een aroma van verse koffie en karamel, is licht gebrand en heeft een zacht bittere afdronk. De populariteit van het thuisbrouwen blijft groeien en dit is dan ook de 5e bierbrouwwedstrijd van Brand. Voorgaande jaren ging de competitie over het brouwen van de beste; Pils, Zwaar Blond, IPA en Saison, en voor 2017 is de opdracht om de beste Session IPA te brouwen. Brand Porter is vanaf nu verkrijgbaar bij de Brand Proeflokalen en later in 2017 ook in de retail.
Bourgondische Bierkelder
Als ik aan kerstbieren denk, dan kom ik al snel uit op associaties als; zwaar in alcohol, complex en soms ook kruidig. Die zware jongens lenen zich ook uitstekend om te rijpen waardoor het bier een ware smaakevolutie ondergaat. Bij het rijpen van bier is het belangrijk dat dit gebeurt onder de juiste condities want licht en temperatuur zijn de grootste vijand van bier. Bieren bewaar je dus donker en op een lage, maar vooral stabiele temperatuur. Slechts weinigen kunnen zo’n plek creëren, daarom is in 2015 de Bourgondische Bierkelder gestart (middels crowdfunding) in een idyllisch klooster in Noord-Brabant. Je koopt niet alleen een fles van jouw favoriete bier van jouw favoriete leeftijd, maar een pakket van hetzelfde bier, op verschillende leeftijden. Hierdoor kun je de smaakevolutie van het bier ervaren en zelf bepalen op welke leeftijd je het bier het lekkerst vindt. Denk aan bieren als; Cuvée René Oude Gueuze, Maallust 1818, Jopen 4-Granen Bok, Hertog Jan Grand Prestige, La Trappe Quadrupel en meer!
Fuck de kerstboom staat in de fik!!
Misschien wel het meest opvallende en populaire kerstbier wat er hier verkrijgbaar is; Fuck de kerstboom staat in de fik!! Deze Imperial Stout – ABV 10% | EBU 65% – is gebrouwen door de Haarlemse brouwerij Het Uiltje. Koffie, chocolade, karamel en vanille zijn enkele smaken wat dit bier typeert. Het bier is gebrouwen met drie soorten hop; Simcoe, Chinook en East Kent Golding en wel 6 moutsoorten; Pale, Munich, Cara, Amber, Chocolate en geroosterd mout. Deze zogenoemde “kiss of fire” is een van de seizoensbieren van de uilenfamilie welke zich kenmerkt door de blink gehopte en andere extremen bieren.
Gulpener opent BrouwLokaal: bierbelevings- en kenniscentrum
Heb je nog wat vakantiedagen over zo aan het einde van het jaar en wil je graag een dagje weg? Dan kan ik aanraden om het nieuwe BrouwLokaal van Gulpener te bezoeken. Sinds 1 december zijn de deuren open van het Gulpener BrouwLokaal, bestaande uit; een microbrouwerij, smaakbibliotheek, bier-theater, studielab, bierwinkel (waar je o.a. het Gulpener biergist kunt kopen!), 25-miles horecaconcept met terras en hoptuin. De tuin moet uiteraard nog aangroeien, maar het BrouwLokaal is klaar voor bezoekers. Een sfeervol geheel met een rauw randje en vol met interessante elementen. Mijn persoonlijke favoriete ruimte zijn de eeuwenoude gewelfde kelders van de brouwerij. In de smaakbibliotheek vind je een boeiende biercollectie met meer dan 100 stijlen uit binnen- en buitenland. Je proeft hier wat tijd en houtlagering doen met de smaak van bier. Pils en veroudering is niet al te best (zacht uitgedrukt), maar een Rochefort 10 van een paar jaar oud kan ik iedereen enorm aanraden!
Het Gulpener BrouwLokaal is 7 dagen per week geopend van 11.00 tot 22.00 uur.
Bierig kerstbrood
Wederom sluit ik af met een smaakvol recept met bier, en deze keer uiteraard in kerststijl. Leef je helemaal uit tijdens het kneden van de deegbal voor het bierige kerstbrood en stop het vervolgens vol met rozijnen, noten, sukade en spijs! Daarna heb je genoeg tijd om heerlijk tot rust komen terwijl je wacht tot het brooddeeg is gerezen. Voor het deeg van dit kerstbrood is het water en de melk vervangen door een Tripel van Westmalle. Origineel, vers en verrukkelijk brood waarmee je sowieso scoort tijdens het kerstontbijt. Smakelijk!
Dit heb je nodig voor het deeg:
- bloem, 500 gram
- suiker, 50 gram
- kaneel, 1 theelepel
- zout, 9 gram
- droge gist, 15 gram
- Westmalle Tripel, 1 flesje
- zachte roomboter, 50 gram in blokjes
- gesmolten boter – om het brood mee te bestrijken
- poedersuiker – om te bestrooien
.. en voor de vulling
- pecannoten (gehakt), 60 gram
- sinaasappel – rasp van een halve vrucht
- sukade, 25 gram
- rozijnen, 100 gram
- amandelspijs, 250 gram
- ei 1x
- citroensap, 1 theelepel
Zo maak je het:
- meng de bloem met de suiker, gist, kaneel en het zout
- voeg hier het bier aan toe en kneed het deeg een minuutje of 5
- voeg nu de boter – klontje voor klontje – toe en kneed het in het deeg
- nu is het spierballen kweken want om mooi deeg te krijgen ben je wel een kleine 30 minuten aan het kneden. “ruik je die fruitige aroma’s al van het bier al?!”
- als je een mooi, soepel deeg hebt, dan laat je het deegbolletje een uur rijzen in een kom met een vochtige doek erover (zorg ervoor dat de kom lichtjes is ingevet met wat zonnebloemolie en zet de kom met het deeg erin vervolgens op een warme plaats in huis!)
- als het wachtuur bijna om is kun je vast beginnen met het mengen van de noten, sukade, rozijnen en de sinaasappelrasp
- dit fruit- en notenmengsel druk je vervolgens in het deeg en daarna kneed je het er voorzichtig door
- maak weer een deegbolletje en laat nog even rusten
- ondertussen meng je de spijs, ei en het citroensap, zorg dat alles goed is gemengd
- druk het deeg uit tot een rechthoek en leg boven de middellijn een rol van het spijs-mengsel
- vouw 1/3 van het deeg over het spijs en vouw de andere helft terug (druk de randen goed aan)
- bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier het brood op met een vochtige doek erover
- laat het brood wederom een uur rijzen
- bak vervolgens het brood 25 minuten op 180 graden, verlaag de temperatuur naar 160 graden en bak nog 15 minuten
- bestrijk het brood met de gesmolten boter en bestrooi met wat poedersuiker
Merry Christmas!!