Yannick de Cocqueau
Tilquin Oude Rhubarbe
Ons Wekelijks Bier
Rabarber en lambiek, ze zijn misschien nog meer voor mekaar gemaakt dan je dacht. Voor velen zijn beide te zuur en enkel te genieten als je er een stevige portie suiker bij doet. Rabarber wordt zo verwerkt tot taart of confituur, terwijl men in een glas lambiek aan de slag ging met een klontje en een stoemper (vroeger toch want nu wordt het voor de zoetkauwen gewoon bij de botteling stevig aangezoet). Uit den boze, maar goed, elk zijn zin.

In de tijd zijn beide ook op elkaar afgestemd. Als het brouwseizoen zo ongeveer op haar laatste benen loopt, kun je meestal reeds de eerste rabarber echt beginnen oogsten. En last but not least, beide doen het uitstekend in onze kontrijen. Echt lekkers van bij ons en bijna een evidentie om ze samen in een fles te gaan combineren.

Bij Cantillon was het in eerste instantie een ‘Zwanze’ (2008) maar zit nu vast in het gamma als ‘Nath’, maar ook de Lambiek Fabriek, Kestemont, Oud Beersel, De Cam, 3 Fonteinen, … en Tilquin hebben de combinatie omarmd tot groot plezier van de bierliefhebber. Een fruitlambiek gemaakt met … een groente. De hoeveelheid rabarber dat gebruikt wordt, durft te variëren maar ligt meestal zo ergens tussen de 250 en 350 gram per liter lambiek. Het moet een meerwaarde zijn zonder het basisproduct weg te blazen. Tilquin werkt eerder rond die ondergrens en met zijn lambiek blijkt dat een goede keuze. Dat vond ook de jury van de Brussels Beer Challenge die de blend beloonde met een zilveren medaille.

Bier: Tilquin Oude Rhubarbe

  • Brouwerij: Gueuzerie Tilquin (BE)
  • Volume: 75 cl
  • Alcohol Volume %: 6,3% ABV
  • Uitzicht: Diep goudblond met een wat oranje schijn en een beetje wazig. Beperkte, fijnmazige witte schuimkraag.
  • Geur/aroma’s: Niet zo uitbundige, maar frisse neus met een goede mix van de lambiek aroma (stal, hout, brett) en fruitige toetsen (rabarber en citrus). Klein zwaveltje en aardse toets.
  • Smaak: Lichtvoetig, evenwichtig en fris. Weerspiegelt de neus vrij goed. Rabarber en limoen, maar niet overheersend. Droge, zacht zure afdronk met een wat minerale toets.
  • Foodpairing: CabriOlait (Het Hinkelspel), witte pensen, limoen sorbet.