Yannick de Cocqueau
Tournée Minérale
Wij beroepen ons op 'overmacht'.
Ja hoor, morgen zijn er velen weer vertrokken voor een maandje zonder alcohol. Elk zijn zin natuurlijk en wie het niet laten kan, moet er gerust voor gaan. Het is altijd een leuke gelegenheid om even te kijken wat er van bier in het alcoholvrij segment zit, en eindelijk begint er ook in België ook eens wat anders te worden gebrouwen dan enkel pils of witbier in de categorie AF. Opvallendste speler bij ons is op dat vlak ongetwijfeld Force Majeure, de eerste volledig alcoholvrije Belgische bierbrouwerij. Ze zijn in 2019 opgestart en brouwen enkel speciaalbieren die vol zitten van smaak en karakter maar zo goed als geen alcohol bevatten. Ze hadden al een tijdje twee mooie basisbieren, de Traditional Blond en de Tripel (zie ons artikel in Bier Grand Cru Magazine #18 voor de proefnotities) en nu worden er 3 bijkomende bieren gepresenteerd om een volledig smaakpallet te dekken.

De ‘Tripel Hop’ die een zacht moutige aanzet heeft om vervolgens vrij droog te trekken en een stevige (en een tikkeltje astringente) hopbitterheid te ontwikkelen.

De ‘Bruin’ waarin je mooi wat karameltoetsen terug kunt vinden met daarbovenop een goed gedoseerde kruidigheid (speculaas / kaneel). Licht en een zoete ondertoon maar absoluut niet plakkerig.

De ‘Kriek’ die echt een volwaardig alternatief is voor de liefhebbers van de stijl … met alcohol. Zoetig, maar minder dan vele alcoholische voorbeelden. Fris zuurtje. Goed gemaakt en eerlijk als je dit kunt krijgen zonder alcohol, waarom zou je dan nog die aangezoete kriek ‘met alcohol’ moeten nemen …

De bieren worden voortaan ook verdeeld door Weynants, ook een belangrijke verdeler van trappistenbieren. Samen hebben ze de ambitie om alcoholvrij speciaalbier op de Belgische kaart te zetten. Letterlijk en figuurlijk. We kunnen dus alvast ook zonder alcohol genieten als we toch volharden in onze Tournée Minérale, maar we gaan evenwel niet plechtig beloven dat we in heel februari niet gaan zondigen … er zijn zo van die gevallen van ‘Force Majeure’ waarvoor een stevige Trappist smaakt en niets anders … tenslotte is ook dat een specialisatie van Weynants.