Luc De Raedemaeker
Het Uiltje
Uiltje Brewing Company, ook wel bekend als Het Uiltje, is een Haarlemse bierbrouwerij. Robbert Uyleman kwam in 2009 in aanraking met bier tijdens opnames die hij als videotechnicus maakte bij Jopen bier. Hij had het virus zwaar te pakken. Onze excuses voor de woordspeling in deze tijden. Hij ging parttime aan de slag als barman en brouwer in de Jopenkerk. In 2016 had Robbert flink wat brouwervaring en was het tijd voor een eigen brouwerij.

In 2016 wordt er een brouwerij gevestigd in de Haarlemse Waarderpolder. Op dit adres is ook de Taproom & Bottleshop gevestigd. Brouwmeesters zijn Robbert Uyleman en Roel Wagemans. De bieren zijn van topkwaliteit en worden grotendeels in blik verpakt. Sinds najaar 2018 beschikt de brouwerij over een eigen blikafvullijn.

De namen van de bieren zijn ronduit hilarisch. Wat dacht u van Miss Hooter, Mr. Feathers, Dr. Raptor, Bird Of Prey, Sgt. Nightvision en Sir Turnaround?  Of nog beter:  FF Lekker Met Je Bek In Het Zonnetje, Oh! Buurman Wat Doet U Nu?, Joost Mag Het Weten, The Big Fat 5, Me Myself & IPA, Dikke Lul 3 Bier, etc.

Onze lieveling is ‘Oh! Buurman Wat Doet U Nu?’.  De naam verwijst naar één van de allerbekendste scènes uit de film Flodder. In die scene verleidt de dochter van Kees Flodder – gespeeld door de uit Zagreb afkomstige Tatjana Šimić – buurman Neuteboom in diens garage, waarbij zij de beroemde woorden ‘Buurman, wat doet u nu?’ kirt.

  • Brouwerij: Uiltje Brewing Company (NL)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 11,8%
  • Kleur: Amberkleurig met een dunne schuimkraag.
  • Geur/aroma’s: Gedroogd fruit, karamel en mout vechten om de aandacht. Een zwoele alcoholgeur vervolledigt het aroma.
  • Smaak: Volmondig, complex, sensueel met hinten van wederom gedroogd fruit, karamel en mout. De finale wordt gekenmerkt door een mooie bitterheid en een alcohol opstoot. Geweldig bier.
  • Food pairing: Digestief, bij het haardvuur, oude brokkelkaas, blauwschimmelkaas, …

Fotos © Bart Van der Perre