Bier Grand Cru
Vikings
Nørse Man
De Vikingen hebben een reputatie van plunderen, verkrachten en vechten, maar recentelijke inzichten geven een heel ander beeld. De Vikingen hadden meer belangstelling voor bierbrouwen dan voor het verwoesten van Europa. Microbrouwerij Vrijstaat en brouwerij Alvinne brengen nu een bier op de Belgische markt dat aansluit op de eeuwenoude traditie van Vikingbier.

Cartoonist-brouwer Erwin Vanmol en zijn trouwe assistent Jan Panneels van Vrijstaat Vanmol uit het Vlaams-Brabantse Eizeringen trokken een jaar geleden naar Scandinavië, om meer te weten te komen over ‘rauwe’ viking bieren en kveik, de magische Noorse gist. Samen met Glenn Castelein, de brouwmeester van brouwerij Alvinne uit Moen, brengen ze na een jaar van experimenteren een bier op de markt, dat de eeuwenoude kunst van de viking bieren combineert met onze eigen Belgische biercultuur. Nørse Man -leuke knipoog- is een ambachtelijk, drooggehopt, op hout gerijpt bier dat gebrouwen werd met gerst, boekweit en kveik. Het bier heeft een fruitig aroma, een aangenaam zuurtje en een mooie afdronk.

Erwin Vanmol glimlacht: “Pas echter op! Onze Nørse Man loopt goed binnen, maar met zijn alcoholvolume van 7,5% is hij even verraderlijk als een cohorte Vikings die bij nacht de Dender of de Schelde opvaart!”