Luc De Raedemaeker
Waterloo: Een leger van bier
De redactie van Bier Grand Cru maakte een reconstructie van de de opstelling van de strijdende partijen, een bieropstelling welteverstaan.
  • Waterloo Récolte is het bier van de Voltigeur, de lichte infanterist, klein van gestalte en scherpschutter net als de Waterloo Récolte, lichtvoetig en to the point.
  • Waterloo Triple Hop wordt soldaat gemaakt door de Midden (Keizerlijke) garde. De elitetroepen die doorgaans al drie campagnes hebben
  • Waterloo Strong Kriek is de drank van de Kurassiers. De zware cavalerie met de allures van riddersdie graag het rode bloed van de vijand laten vloeien. Ze net als deze kriek, een elegant beestje, maar vergis je niet er zit best wat ‘power’ achter.
  • Waterloo Triple Blondel is waarschijnlijk het bekendste en meest gedronken bier uit het gamma. Het isbreed inzetbaar en uiterst efficiënt zowel als dorstlesser als als degustatiebier. Het past uitstekend bij de Franse artillerie, de ruggengraat van het Franse leger en het lievelingsonderdeel van de keizer.
  • Waterloo Récolte Hiver is uitsluitend beschikbaar in de Winter. De gebruikte kandijsuiker en gebrande mout geven het bier een donkere kleur en een bijzonder aangenaam en verwarmend karakter. Een ideaal bier voor de pontonniers (bruggenbrouwers), die het restant van de Grande Armée tijdens de terugtocht uit Rusland redden, door in ijzige omstandigheden twee bruggen over de Berezina te bouwen.
  • Waterloo Double Dark is het bier van de generale staf en de keizer himself. Ze smeedden stevige en donkere plannen om de vijand te verslaan. Het is een keizerlijk donkerbruin bier met 8% alcohol. De zachte likeurachtige afdronk benadrukt de roes van de overwinning.

 

Foto’s  © Bart Van der Perre